Suomen Nuorkauppakamarien digilehti johtajuudesta
Suomen Nuorkauppakamarien digilehti johtajuudesta

Suihkun kautta mestariksi

Lappeenrannan nuorkauppakamarin Ding Ma edusti 17.11.2021 koko Eurooppaa Johannesburgin Maailmankokouksen puhekilpailussa ja palkittiin kirkkaimmalla pokaalilla. Palo livenä lavalle oli jo kova, mutta taustatiimeineen hän sai hiottua aiheesta ”Succesful leaders are those who understand the importance of humility” puheen timanttiseksi myös etätoteutuksessa. Suomalaisen voitto tässä kovatasoisessa kilpailussa ei ole arkipäivää, sillä viimeksi samaan ylsi Mariia Yrjö-Koskinen vuonna 1993. 

Dingin vahvuudeksi puhujana on nostettu monipuolinen esiintyminen, yleisön huomioiminen, valloittava hymy ja henkilökohtaiset esimerkit. Ding, mikä on salaisuutesi? 

Kukaan ei synny puhujaksi, vaikka meillä on jokaisella pienestä lähtien puhumisen taitoa yhdellä tai useammalla kielellä. Puhujaksi tullaan harjoittelemalla yksin sekä yhdessä, sekä itselleen sopivalla hetkellä. Joillekin se voi olla lenkillä, toiselle ennen nukkumaanmenoa. Itselleni se hetki on selkeästi suihkussa, jossa puhun ääneen ja hion puheen eri elementtejä.” Toteaa Ding. 

Hän kokee olevansa onnekas saatuaan niin paljon tukea kehittymiseensä monilta taitavilta kamarilaisilta. Toisten seurassa toistojen tekeminen hioo sekä suorituksen että sisällön voittajatasolle. Samalla tulee varmuutta, jolla saa pidettyä kisajännityksen kurissa. Kansallisen vuosikokouksen Sanan säilä-kilpailun suorituksen hiomiseen hän sai apuja Lauri Lehmusvirralta: 

Dingillä on pyyteetön halu oppia ja tulla paremmaksi puhujaksi. Vakuutuin hänen olevan voittajamateriaalia ja autoin häntä hiomaan timantin esilleJokainen harjoituskerta oli valtava loikka eteenpäin. Dingin avoin ja rohkea luonne loi välillemme luottamussuhteen, jonka ansiosta me molemmat halusimme antaa kaikkemme mestaruuden eteen. Kova työ palkittiin ja yhteistyömme jatkuu edelleen!” 

Seuraavaksi edessä oli Suomen edustaminen Eurooppa-kokouksessa. Dingin mukaan selkeä ero kansallisen ja kansainvälisen puhekilpailun välillä on kieli. Kansallisessa puhekilpailussa käytetään suomea ja kansainvälistä englantia. Erityisesti kansainvälisessä kilpailussa on tärkeää käyttää yleisesti tunnettuja sanastoja ja myös erityisesti sanoja, joita on helppo ääntää, jotta väärinymmärtämisen riski on mahdollisimman pieni. Eurooppa-kisaan häntä auttoi valmistautumaan Kaisa Marin: 

Dingiä Eurooppakisaan valmentaessa minuun teki suunnattoman suuren vaikutuksen, kuinka hän kuunteli, prosessoi palautetta ja sisällytti oman version palautteesta vaikuttavan tyylinsä kehittämiseen sekä hienosäätöön. Dingissä yhdistyy rohkeus isoon esiintymiseen, valmius tehdä paljon töitä ja halu vaikuttaa sanomallaan yleisöön.” 

Kaikki tämä työ huipentui nyt Johannesburgiin ja JC-maailman parhaan puhujan titteliin 2021. Ding kuvaa tuntemuksiaan kisan jälkeen: ”Huikea fiilis, ympyrä sulkeutuu. Lähdettiin kotikamarista ja maaliin asti päästiin. Mahtavia tyyppejä tässä on ollut matkalla mukana, jotka ovat käyttäneet aikaa ja aivosoluja miettimiseen ja jaan ilon kaikkien kanssa.” 

Toimittanut: Jeni Suhonen
Kuva: Galleria Lappeenranta Kota Collective

Share this article
Shareable URL
Prev Post

As Oy Tampereen Valkotakki – Uskalla ajatella isosti!

Next Post

Huomisen Johtaja

Vastaa
Read next