As Oy Tampereen Valkotakki – Uskalla ajatella isosti!

14/12/2021

Tampereen Härmälässä moni ohikulkija on hieraissut silmiään ja jopa ottanut kuvia kävellessään yli kolme metriä korkeiden valaistujen takinkaulusten ohi. Ja kerta kaikkiaan, näyttäväthän ne ovat! Idean isä, Tampereen Nuorkauppakamarin senaattori 76506 Janne Romppanen, mistä tässä on kysymys? 

  • Elokuun lopussa 2021 valmistui Tampereen nuorkauppakamarilaisten voimannäyte, oma kerrostalomme. Rakennuksessa on 36 huoneistoa, joista kaikki ovat joko yksiöitä tai kaksioita. Omistajat ovat TNKK-taustaisia, ja asunnot ovat meille sijoitusasuntoja. 

Mistä idea sai alkunsa? 

  • Pääsin kamarimme jäseneksi vuonna 2012. Meillä on ainakin minun aikanani ollut iso määrä jäseniä, jotka harrastavat asuntosijoittamista. Usein muistan kuulleeni, että meidän pitäisi rakentaa oma kerrostalo. Kun sopiva kaavoitettu tontti mainiolla sijainnilla ilman tylsiä asuntokoko- ja ulkonäkörajoituksia löytyi, tiesin välittömästi, mitä teemme seuraavaksi. 

Miten projekti eteni? 

  • Kyse on niin sanotusti normaalista RS-hankkeesta, jossa ensin haettiin sijoittajat ja sen jälkeen tehtiin rakentamispäätös. Rakentaja on korkeasta laadustaan tunnettu Rakennusliike Tikirak Oy. Esimerkiksi välipohjat on valettu paikalla betonista, jolloin äänieristys on paljon parempi kuin yleisesti käytetyissä ontelolaatoissa. Varustelu on optimoitu sijoittajan näkökulmasta, missä pienellä lisäkustannuksella voidaan positiivisesti erottua vuokramarkkinassa. Rakennusaika kesti hieman yli vuoden, ja nyt meillä on Tampereella oma maamerkkimme! 

Selvästi uskot asuntosijoittamiseen. Mistä innostuksesi sai alkunsa? 

  • Kamarin kautta. Omassa koejäsenvuosikerrassamme oli mukana Varapuu Oy:n perustaja Mikko Sjögren, jonka koulutuksissa kävin. Samoin Kiinteistömaailma-yrittäjä Tommi Luosmala. Ensimmäiseltä opin oman talouteni hallinnasta, korkoa-korolle periaatteesta ja velkavivun vaikutuksesta sijoittamiseen. Jälkimmäinen oli taas oiva ostokanava ensimmäisiin sijoitusasuntoihini. En voisi olla kyseisille herrasmiehille kiitollisempi! 

Mitä teet ammatiksesi? 

  • Niinhän siinä kävi, että tästä innostuksesta tuli lopulta ammattini. Pitkäaikaiselta taustaltani olen IT-alan yrittäjä monelle tutun M-Files Oy:n kautta, mutta nyt reilun vuoden olen ollut yksityinen ammattisijoittaja ja vuokranantaja. Kävin LKV-tutkinnon ja perustin Takaovi.fi-verkoston, jonka kautta ostamme asuntonippuja ja kokonaisia uudiskohteita merkittävin alennuksin ostovolyymiin perustuen. Sijoittajan ei tarvitse kuitenkaan ostaa kuin yksi sijoitusasunto, silti alennus on kaikille sama. Mukana verkostossamme on myös todella paljon nuorkauppakamarilaisia. 

Miksi lukijan kannattaisi sijoittaa asuntoihin? 

  • Asuntosijoittaminen on ainakin itselleni riittävän maalaisjärjellä ymmärrettävä sijoitusmuoto, johon uskaltaa käyttää myös pankin lainaa, eli velkavipua. Velkavivun ja mahdollisten alennusten kautta tuotto omalle rahalle nousee jopa kaksinkertaiseksi verrattuna pörssin keskimääräiseen tuottoon. Tähän kun lasketaan korkoa korolle, niin pidemmän ajan kuluttua tulokset ovat omaa luokkaansa. 

Romppanen jatkaa: 

  • Yleisesti pitäisi ainoastaan sijoittaa sellaiseen omaisuuslajiin, mitä riittävästi ymmärtää. Meillä kaikilla on kokemusta asumisesta. Kasvavissa kaupungeissa asuntojen hintakehitys on ollut suotuisa ja hintojen vaihtelu ns. volatiliteetti on pieni. Tällä hetkellä inflaatio on korkea, jolloin sekä uusien että vanhempien asuntojen hinnat nousevat nopeammin kuin asumisen kustannukset. Asunnot nähdäänkin perinteisesti yhtenä parhaimmista inflaatiosuojista. Oma valintani on asuntosijoittaminen, mutta tärkeintä kuitenkin on, että säästät systemaattisesti ja sijoitat edes johonkin! 

Teksti ja kuvat: Atte Borgenström 

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn