Suomen Nuorkauppakamarien digilehti johtajuudesta

Lue näköislehti

Suomen Nuorkauppakamarien digilehti johtajuudesta

KokeiluCorner – Ensikertalaisena veneen puikoissa –merikelpoisuus saavutettu

KOKEILUCORNERIN VIERAANA

JATTA NURMI

Kamari: Raisio-Naantalin Nkk, mukana toiminnassa vuodesta 2016

Supervoima: rohkea kokeilija

Tällä kertaa kokeilucornerissa laitettiin Raisio-Naantalin Nkk:n tämän vuoden LOM:n Jatta Nurmen hermot testiin, kun hän sai tilaisuuden kokeilla moottoriveneellä ajoa. Moottoriveneen kyydissä hän on kyllä ollut aiemminkin, viimeksi lapsena, mutta itse ajamista hän ei ole koskaan kokeillut. Innostunutta jännitystä oli aistittavissa, kuten aina kun kokeilee jotain ensimmäistä kertaa.

Veneilyä päästiin testaamaan Turussa kamarimme järjestämässä VenePicnic-tapahtumassa Lånan vuokraveneillä. Veneily tapahtui Aurajoessa, joka laskee mereen, mutta ihan merelle saakka ei tällä kertaa ehditty mennä. Ensikertalaisille oli muutenkin sopivampaa pysytellä rannan tuntumassa. Lajikokeiluun ei tarvinnut itsellä olla mukana kuin säähän sopivat vaatteet, kaiken muun sai vuokraamolta. Oikeastaan muita varusteita ei tarvittukaan kuin pelastusliivit. Pelastusliivejä löytyy monen kokoisia ja kokeilemalla Jattakin löysi itselleen sopivat.

– Saimme lähdössä hyvät ohjeistukset turvalliseen veneilyyn. Veneessä ei saa seistä, merelle saakka ei kannata lähteä. Muita veneilijöitä saa ohittaa, mutta tarpeeksi kaukaa ja vasemmalta puolelta, Jatta kertaa saamiaan ohjeita.

Kääntyykö tämä samaan suuntaan kuin autonratti?

Ajossa Jatalla oli sähkömoottorivene, joka kulki miellyttävän pehmeästi. Veneeseen oli laitettu onneksi rajoitin, joten hurjapäinen ensikertalainenkaan ei pääse ajamaan liian kovaa.

– Kokemuksena veneily ei ollut lainkaan vaikeaa. Sähkömoottori oli käynnissä, joten sitä ei tarvinnut erikseen startata. Ohjeet ajoon olivat myös todella yksinkertaiset: Työnnä kahva keskiasennosta eteen, niin päästään eteenpäin ja vetämällä kahvaa keskiasennosta taaksepäin, vene peruuttaa. Merimerkkien keskeltä kun vaan muistaa mennä, niin kaikki sujuu hyvin, Jatta muistelee. Jos osaa ajaa autolla, osaa ajaa veneellä. Tämä vene tosin näytti kulkevan nopeampaa peruuttamalla.

Yksinkään ei tarvinnut joella kulkea, vaan matkalla tuli vastaan toisia veneitä, lokkeja, melojia ja tietenkin Turun ylpeys Föri, lautta joka kuljettaa ihmisiä tois puol jokkee. Ohituskohdassa piti olla tarkkana ettei jää sen alle. Jatta muisti kuitenkin rannalla saadut ohjeet, että ohita Föri aina takaa, näin ollen kaikki meni hyvin, eikä vaaratilannetta syntynyt.

Ilma oli kaunis ja täydellinen koeajolle, aurinko paistoi eikä tuullut, alkusyksyn viileys kuitenkin tuntui heti kun vauhti kiihtyi. Matkaan oli evääksi ostettu pizzaa ja se maistuikin aukolla, jossa joki päättyy ja meri alkaa. Kauemmas ei ollut lupa mennä. Siinä sitä oli kiva nautiskella elämästä ja hyvästä seurasta.  

Kuski ei saa hermostua, vaikka kaverit menee ohi nopeammalla veneellä.

– Jos tulee tilaisuus lähteä veneilemään, kannattaa rohkaistua ja kokeilla itse myös ajamista. Minuakin jännitti ensin, mutta se oli turhaa, sillä sain nopeasti tuntuman ruoriin. Rantautuminen jäi vielä apukipparille, mutta seuraavalla kerralla aion kokeilla myös sitä.

TEKSTI JA KUVAT: Jenni Välkky, Raisio-Naantalin Nuorkauppakamari

Share this article
Shareable URL
Prev Post

Senaatti kamareiden tukena

Next Post

Paluu töihin sai aikaan kriisin, mutta toi myös toivotun muutoksen

Vastaa
Read next