Suomen Nuorkauppakamarien digilehti johtajuudesta
Suomen Nuorkauppakamarien digilehti johtajuudesta

Tohmajärven lahja johtajamaailmalle

Tunne ja intuitio ohjaa Tohmajärven oman pojan, Jani Kuokkasen, johtajuutta niin työelämässä kuin harrastustoiminnassakin. Jani työskentelee toimitusjohtajana Vaatemyynti.fi nimisessä tekstiilialan yrityksessä, jossa työskentelee 10 henkilöä. Sen lisäksi Jani on johtanut harrastustoiminnassa mm. Karjalan rugby Joensuu ry:tä, Joensuun Nuorkauppakamaria, ja on vahvasti mukana BNI Tuohi ryhmässä.

Kaikelle tälle johtamiselle Jani näkee yhden yhtäläisyyden yli muiden; tunteen palon ja sitä kautta motivoitumisen. Hyvä johtaja saa yhteisössä aikaan tunteen, että yhdessä tekeminen on kivaa ja antoisaa. “Tämän päivän, ja huomisen, johtaja motivoi ja sparraa porukan kohti yhteistä tavoitetta. Ihmisellä on kaksi korvaa ja yksi suu siksi, että meidän on tarkoitus kuunnella aina tuplasti enemmän kuin puhua itse.” Tämä teesi on vahvasti mukana Janin johtamisessa.

Kuuntelemisen avulla johtaja pääsee jyvälle siitä, mikä työntekijää tai pelikaveria motivoi ja mitä hän tarvitsee juuri nyt. Aina näihin työntekijän toiveisiin ei voi vastata myönteisesti ja silloin katsetta on suunnattava pidemmälle tulevaisuuteen tai laveammalle väylälle. Janin mukaan hyvä johtaja pohtii, onko yrityksellä mahdollisuutta vastata työntekijän tarpeisiin työtehtävää vaihtamalla, lisäkoulutuksella, työaikaan tai fyysiseen työpaikkaan liittyvillä modauksilla tai onko yrityksessä tulossa uusia avauksia, jotka edistäisivät työntekijän asiaa. Jos työntekijän kaipaamaa motivaattoria tai muutosta ei kuitenkaan löydy, tärkeintä on, että keskustelussa on syntynyt tunne kuulluksi tulemisesta (puolin ja toisin) ja, että asioille on edes yritetty tehdä jotain.  

Johtajuudessa ja kaikessa tekemisessä Janin mielestä tärkeää onkin tavoitella tahtotilaa, jossa asioita tehdään tunteen palosta, omasta motivaatiosta ja halusta tehdä hyvää yhdessä. Siihen nuorkauppakamarilaisuuskin tiivistyy; tehdään hyvää itsensä- ja yhteisöjen kehittymisen eteen siksi, että se koetaan tärkeäksi, ei ainoastaan siksi, että siitä saisi palkkion tai maksun.  

Kotiseutu rakkaus syntypaikkaa Tohmajärveä, ja sitä kautta koko Pohjois-Karjalaa, tuo Janin johtajuudessa esiin perinteiden kunnioituksen ja historian tuntemuksen tärkeyden. “Meidän tulee pitää katse tiukasti tulevaisuudessa, mutta kunnioittaa omaa historiaamme ja oppia siitä”, Jani summaa johtajuutta pohtiessaan. 

Kirjoittaja: Tiina Mikkonen 
Kuva: Jani Kuokkanen 

Share this article
Shareable URL
Prev Post

Ammatillinen itsereflektio – vuosi nuorkauppakamarimaailmaa tekee ihmeitä

Next Post

Fake News – pelillisyydestä potkua medianlukutaitoon

Vastaa
Read next