Suomen Nuorkauppakamarien digilehti johtajuudesta
Suomen Nuorkauppakamarien digilehti johtajuudesta

Fake News – pelillisyydestä potkua medianlukutaitoon

Fake News -projektin tarkoitus on tarjota aikuisille mielekäs keino kehittää omaa medianlukutaitoaan. Lisäksi projektissa on ollut tavoitteena lisätä tietoisuutta valeuutisten ja disinformaation haitoista yhteiskunnalle.  

Aurajoen Nuorkauppakamarin keväällä 2021 alkaneessa projektissa luotiin yhteistyössä Topaasian kanssa digitaalinen peli, joka tarjoaa mielekkään ja hauskan keinon kehittää omaa medianlukutaitoa.  

Pelisessioita on pidetty syksyn aikana monella eri paikkakunnalla. Peli on saanut osallistujilta hyvän vastaanoton ja paljon positiivista palautetta. Eräs pelaaja kertoi olleensa erityisen tyytyväinen siihen miten peli on rakennettu:  

  • Pakka sisälsi tosi hyviä kortteja ja aihealueita. Disinformaation parissa itsekin työskentelevänä ilahduin siitä miten kattava peli oli.  

Kiitosta peli on saanut myös siitä, miten vaikeasta aiheesta on helppo lähteä keskustelemaan heti syvällisesti, kun kortit tarjoavat keskusteluun ärsykkeitä.  

  • Oli tosi mielenkiintoista keskustelua ja oli helppo seurata peliä. Kortit auttoivat keskustelemaan asiasta ja herättivät paljon ajatuksia.  

Vuorovaikutus ja kuunteleminen onkin Topaasian alustalla pelattaville peleille luontaista. Jokainen saa puheenvuoron ja yhdessä keskustellen mietitään mikä asia on merkityksellinen ja mikä ei niin merkityksellinen. Pelillistäminen ja osallistaminen toimivat hyvin silloin kun käsitellään valeuutisten ja disinformaation kaltaisia kysymyksiä, joihin ei ole selkeitä oikeita ja vääriä vastauksia.  

Kriittinen ajattelu vie pitkälle  

Pelin aikana käydyissä keskusteluissa on noussut erityisesti esiin yhteinen huoli valeuutisten haitoista. Kaksi eniten pelattua korttia liittyvät kriittisen ajattelun harjoittamiseen ja omien ajatusvinoumien tiedostamiseen. Kun tiedostaa omaavansa vinoumia, on netissä liikkuvaa sisältöä helpompi tulkita ja pohtia kriittisesti. Miksi reagoin tähän asiaan juuri tällä tavalla?  

Projekti on tarkoitus saattaa loppuun joulukuun alussa, mutta jatkossa peliä pystyy pelaamaan kuka tahansa Topaasian alustalla maksutta.  

  • Kevyt yhden näkökulman pelisessio sopii hyvin vaikka pikkujoulujen ohjelmanumeroksi, vinkkaa projektipäällikkö Eveliina Sillanpää Aurajoen Nuorkauppakamarista.  

Vaikka projekti tulee päätökseensä projektitiimi toivoo, että pelipakkaa hyödynnetään laajalti myös tulevaisuudessa. Projektin puitteissa tullaan tiedottamaan oppilaitoksia, kansalaistaitoja kehittäviä tahoja ja muita organisaatiota, jotta he voivat halutessaan ottaa pelin oman toimintansa tueksi. Ja mikä parasta, pelipakka on käytettävissä Topaasian alustalla maksutta, joten ei muuta kuin kokeilemaan!  

Teksti: Eveliina Sillanpää 

Share this article
Shareable URL
Prev Post

Tohmajärven lahja johtajamaailmalle

Next Post

Huomisen johtajan työ on muuttua

Vastaa
Read next

Ihan Mikkelistä

Kun vaaditaan nopeaa ja rohkeaa heittäytymistä ja omien mukavuusalueiden ylittämistä, voidaan myös saavuttaa…