Suomen Nuorkauppakamarien digilehti johtajuudesta

Lue näköislehti

Suomen Nuorkauppakamarien digilehti johtajuudesta

Huomisen johtajan työ on muuttua

Hyvä johtaminen on hyvää johtamista, oli se sitten etänä tai hybridinä. Kun olemme vihdoin päässeet kaikkia sitoneesta läsnätyöstä, työmatkoista ja avokonttorivillityksestä, on aika suunnitella työ uudestaan. Työntekijöiden ehdoilla.  

Olisi helppoa toistaa samat virheet, jotka ovat seuranneet meitä teollistumisen ajoista, kuten siiloutuminen toiminnoittain ja työn organisointi valvovan silmän alle. Tai kun ATK:n tullessa työpaikoille monistimme ja automatisoimme huonojakin käytänteitä. Siis tilan tai tekniikan ehdoilla. 

Työelämän uusi aamunkoitto. Useimmat työt on mahdollista organisoida ajasta ja paikasta riippumattomaksi keskittyen aikaansaannoksiin. Suorituskykyyn vaikuttaakin enemmän työtilan vapaan valinnan tuomat keskittymismahdollisuudet, työmatkoista luopumisen vapauttama energia, teknologian mahdollistama työn koordinointi ja ihmisten vuorovaikutuksessa syntyvä yhteistyö. On aika luopua kaikista niistä hölmölaisten malleista, jotka ovat varjostaneet työelämäämme tuskallisen pitkään vailla meriittejä.  

Työelämän uusiutuminen olisi helppo leimata idealistiseksi hössötykseksi. Mutta silmien sulkeminen tekee sinusta vain huonon johtajan. Totta kai on töitä, joita on vain vielä pakko tehdä paikan päällä, mutta yli puoliakaan ei. Kaikkien ei tarvitse olla samasta muotista ja työnkuva valikoituu ennemmin elämäntilanteen ja henkilökohtaisten valintojen ympärille. Työ rakentuukin yrityksen tärkeimmän voimavaran, työntekijän ympärille, eikä toisinpäin.  

Hyvä johtaja ottaa muutoksesta aina aloitteen. Tässä siihen eväät. Kulttuuriahan muutetaan parhaiten muuttamalla tekemistä. Selkeys ei ikinä poistu muodista, eli viesti yksiselitteisesti yrityksen suunta, arvot ja toimintatavat ihminen edellä. Varmista työn merkityksen näkyminen arjessa ja pue arjen tehtävät ja projektit merkitystä tukeviksi tarinoiksi. Luota ihmisten kyvykkyyteen ja tue itsenäisyyttä. Toimi mikromanagerin sijasta suunnannäyttäjänä antamalla tavoitteet, aikajana ja onnistumiskriteerit mahdollistaen ihmisten kasvun. Tee kohtaamisista arvokkaita, hyödynnä pienet asiat ja hetket työn kukoistukseen rakentamiseen. 

Huomisen johtajalle on nyt iskun paikka. Kulttuuria on aina sijaa kehittää, se kun ei ole ikinä valmis. Kun rakennat uuden työn tekijöiden ehdoilla, menestystä ei ole enää rakentamassa johtaja itse tai pieni ydinjoukko vaan koko joukkue. Sellainen, joka työskentelee sujuvasti ajasta ja paikasta riippumatta, löytää työstään merkitystä, jakaa yhteisen näyn, ohjautuu itsenäisemmin ja saa aikaan haluttuja asioita selkeiden suuntaviittojen ohjaamana. Se ei ole pelkkä unelma. Se on hyvän johtajan työ. 

Jarkko Kurvinen

Kirjoittaja auttaa yrityksiä ja asiantuntijoita rakentamaan kaksinumeroisen kasvun koneita palveluna. Jarkko on Palveluna Oy:n kasvujohtaja, palkittu yrittäjä ja tietokirjailija. 

Kuva: Studio Mikaela Löfroth 

Share this article
Shareable URL
Prev Post

Fake News – pelillisyydestä potkua medianlukutaitoon

Next Post

Lead with positivity! Online Growth and Development Academy

Vastaa
Read next