Suomen Nuorkauppakamarien digilehti johtajuudesta
Suomen Nuorkauppakamarien digilehti johtajuudesta

Kokeilucorner – Mindfulness kesytti ikiliikkujan

Tee sitä, tee tätä, deadlinet paukkuvat, etäpalavereissa pitää roikkua putkeen tunnista toiseen ja korona koputtaa ovella. Jossain välissä pitäisi vielä ennättää syömään, siivomaan ja nukkumaankin. Samalla ajattelen, että kaikilla muilla on päivässä varmasti 30 tuntia 24 tunnin sijaan. Vähemmästäkin uupuu, saa harmaita hiuksia ja stressitaso kasvaa. Kuulostaako tutulle? 

Stressi nähdään usein arkeen kuuluvana hyväksyttynä epämukavuustekijänä. Hyvin usein huomaan ajattelevani, että tokihan kaikki stressaavat, joten minunkin on vain purtava hammasta ja puskettava stressin läpi niin kuin kaikki muutkin. Harvoin tulee kuitenkaan ajateltua, että stressillä voi olla pitkäaikaisia terveysvaikutuksia. Se voi altistaa meidät muun muassa masennukselle, ahdistukselle, sydän- ja verisuonitaudeille, korkealle verenpaineelle ja ruuansulatuskanavan oireille. Onneksi hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen! Stressiä voi hallita monin keinoin, joista yksi on mindfulness. 

Mindfulnessin suosio stressiyhteiskunnassa on lähtenyt lentoon raketin lailla viime vuosina. Lehdet ovat pullollaan siitä kirjoitettuja artikkeleita ja ajankohtaisohjelmien vierailijat toisensa jälkeen kertovat, kuinka ovat saaneet stressin kuriin mindfulnessin avulla. Voisi kuvitella, että mindfulness on nyky-yhteiskunnan keksimä vastaus stressiin. Näin ei kuitenkaan ole. Se nimittäin mainitaan Buddhan keskeisimmissä opeissa jo 400-luvulla ennen ajanlaskun alkua. Nykyisin mindfulness käsitetään tietoisuustaitoina, joiden avulla voimme pysähtyä nykyhetkeen. Se on ajasta ja paikasta riippumaton, arvostelematon rentoutus- ja stressinhallintamenetelmä, joka tarjoaa mahdollisuuden aistien herättelylle, itsensä kuuntelemiselle, ajatusten vaeltamiselle ja läsnäololle. 

Mindfulness ja johtajuustaidot kulkevat hyvin usein käsi kädessä. Mindfulness-harjoittelun avulla tulemme paremmin tietoisiksi omasta käytöksestämme ja reaktioistamme erilaisissa johtajuutta vaativissa tilanteissa. Sen avulla voimme oppia olemaan paremmin läsnä keskusteluissa ja keskittymään päätöksentekoon. Tätä kautta opimme priorisointia ja kasvatamme tuottavuutta. Harjoittelun avulla pystymme keskittymään olennaiseen kovimman äänen sijaan sekä jakamaan vastuuta tiimeillemme. Meistä kaikki varmasti kaipaavat päiväänsä keskittymistä, selkeyttä, luovuutta ja myötätuntoa. Keskittymisen avulla ongelmanratkaisu helpottuu. Selkeyden kautta näemme nykytilan omien odotustemme ja toiveidemme sijaan. Luovuus puolestaan vaatii tilaa ja vapautta, jonka voimme saavuttaa mindfulnessin avulla. Myötätunnon avulla ymmärrämme, että olemme kaikki samassa veneessä ja pystymme havaitsemaan elämäämme vaikeuttavia tekijöitä. Eikö olisikin ihanaa olla piirun verran rauhallisempi, pystyä antamaa asioiden olla ja olemaan rohkeampi kertomaan mikä on tärkeää ja mikä ei? 

Kokeilucornerissa laitoimme mindfulnessin voiman äärimmäiseen testiin, kun sitä pääsi kokeilemaan Joensuun Nuorkauppakamarin ikiliikkuja Ilkka Koski. Ilkka tunnetaan hymystään ja ylitsepursuavasta energisyydestään, joka tarttuu myös muihin läsnäolijoihin. Tämän vuoksi Ilkka olikin oiva ehdokas kokeilemaan mindfulnessin voimaa tekemällä 30 minuutin mindfulness-harjoituksen arjen kiireiden keskellä. Tämä on kokeilukulttuuria ja heittäytymistä parhaimmillaan! 

Oletko aiemmin kokeillut mindfulness-harjoituksia ja oliko sinulla minkälaisia ennakkokäsityksiä siitä? 

En ole koskaan kokeillut tätä aikaisemmin. Tämä oli minulle aivan uusi juttu, joten ennakkokäsityksiäkään ei ollut. 

Miltä mindfulness harjoittelu tuntui? Mitä hyötyjä mindfulnessista oli? 

Koin harjoituksen hyödylliseksi ja rentouttavaksi. Keskittyminen oli yllättävän helppoa. Tämä oli kaivattu hetki hiljaisuutta ja pysähtymistä arkeen. 

Mikä harjoituksessa oli helppoa/vaikeaa? 

Ajan löytäminen pysähtymiselle on vaikeaa mutta itse harjoituksen tekeminen oli helppoa. 

Miten mindfulness voi auttaa sinua paremman johtajuuden tiellä? 

Mindfulnessin avulla pääsin katsomaan asioita hieman kauempaa ja luovuus sai tilaa. Se on taito, mitä tarvitaan myös johtajana toimiessa. 

Kenelle mindfulness sopii mielestäsi? Voitko suositella mindfulness-harjoittelua myös muille? 

Jokaisella on mahdollisuus hyötyä mindfulnessista ja se tarjoaa jokaiselle yksilöllisen kokemuksen. Sille vain pitää uskaltaa antaa mahdollisuus. 

Mitä haluaisit kysyä kokeilucornerin seuraavalta osallistujalta? 

Mikä on sinulle tärkeää johtajuudessa? 

Seuraavan kerran, kun tunnet, että stressi ottaa sinusta vallan, niin ota hetki aikaa itsellesi mindfulnessin avulla. 

Kokeilu cornerin vieraana:

  • Nimi: Ilkka Koski 
  • Ikä: 36 vuotta
  • Kamari: Joensuun Nuorkauppakamari, mukana toiminnassa vuodesta 2011 alkaen.
  • Ammatti: Yrittäjä/valokuvaaja jo vuodesta 2015
  • Supervoima: Hymy ja sympaattisuus

TEKSTI: HANNA IKONEN | KUVA: ILKKA KOSKI

Share this article
Shareable URL
Prev Post

Jäsentietojen tarkistuksessa Jani Vilpponen

Next Post

Syyskuussa 2020 tapahtui Kiteellä

Vastaa
Read next