Suomen Nuorkauppakamarien digilehti johtajuudesta
Suomen Nuorkauppakamarien digilehti johtajuudesta

5 tapaa motivoida muita epävarmassa etätyöelämässä

  1. Auta kaikkia tiimiläisiäsi ymmärtämään, mikä juuri heitä motivoi ja mistä he saavat energiaa joka päivä.  

Reiss Motivaatioprofiili sisältää 16 elämän perustarvetta, ja niissä korostuu yksilöllinen intensiteetti. Nämä perusmotiivit täytyy tyydyttää, jotta tuntisimme elämämme mielekkääksi. Ne muodostuvat sekä geeniperimämme että lapsuuden ja nuoruuden kokemuksista, ja pysyvät tähän asti tehtyjen tutkimusten mukaan suhteellisen samoina läpi koko elämän. Siksi ne tarjoavat meille pitkäjänteistä orientaatioapua yksilöllisiin tarpeisiin ja motivaatioon. 

  1. Anna positiivista palautetta – paljon ja usein! 

Osalla ihmisistä on vahva hyväksynnän tarve. He saavat erityisen paljon energiaa ja motivaatiota siitä, kun heitä kehutaan ja kiitetään – eli kun saavat positiivista palautetta. Usein vahva hyväksynnän tarve ei näy ihmisestä päällepäin, vaikkakin siihen liittyy usein perfektionismia ja erinomainen työn laatu. Jos emme tiedä, kuinka vahva ihmisen hyväksynnän tarve on, olisi parempi olettaa sen olevan vahva sekä antaa hänelle ja koko tiimille usein ja paljon positiivista palautetta ja kiitosta.  

  1. Lisää vakauden, pysyvyyden ja turvallisuuden tunnetta 

Mieti, mitä pysyvyyteen liittyviä asioita voisit painottaa ja hyödyntää omassa johtamisessasi? 

Esimerkiksi tiimikokouksen, jotka pidetään joka viikko samaan aikaan saman tyyppisellä agendalla motivoivat erityisen paljon niitä, joilla on vahva järjestyksen tarve. Hienoa on myös, jos ihmiset voisivat pidemmän aikaa tehdä töitä samoissa kokoonpanoissa.  

  1. Kysy, kohtaa, kuuntele ja järjestä ”huolihetkiä” 

Onko jokaisella tiimin jäsenellä joku luotettava henkilö, johon voi matalalla kynnyksellä olla yhteydessä ongelmatilanteissa sekä apua pyytääkseen? Ehkä se olet sinä, mutta se voi olla myös työkaveri tai organisaatiosi tarjoama ammattiauttaja. Järjestä myös ”huolihetkiä”. Ne ovat kokouksia, jotka on erikseen pyhitetty huolille, murheille ja ongelmille. Kun huolille on varattu erikseen oma aikansa ja paikkansa, ei niitä tarvitse jatkuvasti murehtia jokapäiväisessä työssä. 

  1. Huolehti itsestäsi ja vähennä ”vahingossa huonoa johtamista” 

Vaikka organisaatiosi olisi kuinka itseohjautuva ja olisit delegoinut valtaa ”alaspäin”, tiimiläiset seuraavat yhä, miten sinä itse toimit. Johtajien toiminta voi olla erityisen tärkeää niille työntekijöille, joilla on vahva statuksen tarve, vahva hyväksynnän tarve tai vahva kunnian tarve. Johdettavat eivät kaipaa esimerkkiä parhaana olemisesta, vaan kaikkensa antamisesta, parhaimpanaan olemisesta.  

Lähde: Mayor, P. (2020) 5 tapaa motivoida muita epävarmassa etätyöelämässä. TAMK-blogi,18.11.2020.

Reiss Motivaatioprofiili (RMP) on tieteellisesti validi standardoitu arviointi siitä, mikä ihmistä motivoi. Se paljastaa, kuka olet, mikä sinua motivoi, mitkä ovat syvimmät arvosi ja miten todennäköisesti käyttäydyt eri tilanteissa ja erilaisten ihmisten kanssa.

Share this article
Shareable URL
Prev Post

Growth and development in European Development Council – Heidi Jäntti

Next Post

Becoming a CEO – Helena Rebane

Vastaa
Read next

Kainuusta kajahtaa!

Kestävä Kainuu on Kajaanin Nuorkauppakamarin ensimmäistä kertaa järjestämä projekti, jolla halutaan tuoda arjen…