Suomen Nuorkauppakamarien digilehti johtajuudesta
Suomen Nuorkauppakamarien digilehti johtajuudesta

Kaatuuko puu metsässä, jos sitä ei kukaan kuule?

Palkintovuosi 2021 oli Euroopan palkintojen suhteen menestys ja maailmankokouksen palkintoja saamme vielä jännittää. En kuitenkaan ajatellut kirjoittaa siitä, miten valmistauduimme Euroopan palkintojen hakuun, miten hienoa oli päästä näkemään live-tuotannon teko Hämeenlinnassa, tai miten upeaa oli olla Porigamin lavalla jakamassa palkinnot kaikille niille, jotka Hämeenlinnassa palkinnon olivat voittaneet. 

Tekeekö nuorkauppakamarit yhteiskuntaan positiivisesti vaikuttavia projekteja, jos niistä ei tiedä kukaan? 

Olen ollut muutaman vuoden mukana palkintotoiminnassa niin tuomarin, kuin kansallisen palkintopäällikönkin roolissa. Olen ollut etuoikeutettu, koska minulla on ollut mahdollisuus nähdä, miten muutamme yhteiskuntaa pikkuhiljaa paremmaksi paikaksi.  

Joka vuosi jaamme palkinnot parhaille projekteille, vuoden tärkeimmille toimijoille ja laadukasta toimintaa toteuttaville kamareille. Tämän kaiken palkintosäihkeen takana on kuitenkin kovaa työtä, lukemattomia tunteja ja monta merkityksellistä projektia, joiden tarinat ansaitsisivat tulla kerrotuksi. Ei pelkästään siksi, että kova työ tulisi palkittua, vaan myös siksi, että kaikki saisivat nähdä tämän etuoikeuden, miten tärkeää työtä teemme – vapaaehtoisesti ja omalla ajallamme. Rakkaudesta lajiin. 

Haluankin käyttää tämän mahdollisuuden nostaa esiin sellaisia keskenään erilaisia projekteja, jotka eivät voittaneet palkintoa. Luonnollisesti minulla oli valinnan vaikeus ja näiden lisäksi monet muutkin teot ansaitsevat tulla kuulluksi, mutta siitä tarkemmin artikkelin lopussa. 

Lahden nuorkauppakamarin ”Sijoittajaseminaari”.  

Sijoittajaseminaarin tarkoitus oli edistää taloustuntemusta, kannustaa sijoittamaan, säästämään sekä lisätä paikallisten yritysten verkostoitumismahdollisuuksia. Projekti pyrki vaikuttamaan yhteiskuntaan vähentämällä taloudellista eriarvoisuutta kouluttamalla, kehittämällä yksilöiden talousosaamista, sekä kertomalla ihmislähtöisestä työelämästä, terveydestä ja henkisestä jaksamisesta. Sijoittajaseminaari oli osallistujilleen ilmainen, alhaisen osallistumiskynnyksen projekti. 

Keskuspuiston nuorkauppakamarin ”Baltic Sea Splash”.  

Projektissa haluttiin löytää ratkaisukeskeinen ja vaikuttava tapa parantaa Itämeren tilaa. Projekti toteutettiin tapahtumakokonaisuutena, jonka tavoitteena oli muuttaa käsitys siitä, että vastuullisuus olisi aina kuluerä tilinpäätöksessä. Projektin tavoitteena on tulevaisuudessa kasvaa Suomen ja lopulta Pohjois-Euroopan johtavaksi vastuullisiin yritysinnovaatioihin keskittyväksi tapahtumaksi. 

Rauman nuorkauppakamarin ”Hakkaa tonni Hackathlon”. 

Projektissa kehitettiin uusia projekti-ideoita siten, että ne toteutuessaan vaikuttavat positiivisesti talousalueellaan ja mahdollistaisivat uuden oppimisen kamarin jäsenten keskuudessa. Projektiin saatiin mukaan tuomaristoon talousalueelta Rauman kaupunginjohtaja, Rauman kauppakamarin toimitusjohtaja sekä elinkeinoelämän edustus.  

Järvenpään seudun nuorkauppakamarin ”Never Stop Run”.  

Projektissa järjestettiin hyvän mielen juoksutapahtuma aikana, jolloin kaikki tapahtumat oli koronan vuoksi peruttu. Never Stop Runissa saatiin ihmiset liikkumaan ja tuettiin paikallisia urheiluseuroja vaikeassa tilanteessa. 

Nämä kaikki projektit olivat vain pieni osa siitä upeasta työstä, jota nuorkauppakamarilaiset tekevät paremman yhteiskunnan puolesta vain yhden vuoden aikana.  

Haluankin haastaa jokaisen projektipäällikön, puheenjohtajan ja kamarilaisen miettimään – mitä kaikkea voisimme kertoa projekteistamme ympärillemme? Mitä kaikkea upeaa saamme aikaiseksi ja millaiset ihmiset tätä työtä tekevät.  

Pidetään huoli, että mikäli metsässä kaatuu puu, joku meistä on siitä kertomassa ja kaikki saavat sen tietää!

Teksti: Tomi Riipinen 
Kuva: Teemu Saari Photography 

 

Share this article
Shareable URL
Prev Post

Turha, turhempi, johtaja?

Next Post

Becoming a leader – Interview with Olga Khaustova, JCI Russia Deputy President

Vastaa
Read next

Huomisen Johtaja

Ihminen sivistyy, kun hän voi toteuttaa itseään, kokeilla rajojaan ja kasvaa omiin mittoihinsa niin yksilönä…