Suomen Nuorkauppakamarien digilehti johtajuudesta
Suomen Nuorkauppakamarien digilehti johtajuudesta

Tiina Kuokkanen: Sanoista tekoihin

Teksti ja kuvat: Henri Korpi 
 
On aikainen lauantaiaamu ja Nuorkauppakamarin vaalilaiva keinuu merellä. Kansallisen vaalikokouksen jännitys väreilee ilmassa, mutta yksi asia on varma: Tiina Kuokkanen on enemmän kuin valmis tähän päivään. Pian hänestä tulee Suomen Nuorkauppakamareiden kansallinen puheenjohtaja, mikä on lähes kymmenen vuoden määrätietoisen kamaritaipaleen huipentuma. Tämä matka on kasvattanut hänestä johtajan, joka katsoo rohkeasti eteenpäin ja uskaltaa ottaa paikkansa. 

Tiina, tuttavallisemmin “Tinde”, muistaa hyvin, kun hän 2016 liittyi Joensuun Nuorkauppakamariin, jolloin hän työskenteli vielä huoltoaseman kassalla eikä hänellä ollut mitään kokemusta johtamisesta. Hän halusi edetä urallaan, mutta koki jääneensä paikalleen. 

  • Se oli se syy miksi hakeuduin kamariin. Paikalliskamarin puheenjohtajana ymmärsin, että minulla on johtajaominaisuuksia. Yhtäkkiä huomasinkin, että olin mukana projekteissa – myös työelämässä, Tiina muistelee. 

Vuosien mittaan vastuut kamarissa lisääntyivät, ja työelämässä Tiina sai edetä portaittain eteenpäin, mikä oli hänelle itselleen tärkeää. Mitä enemmän hän otti vastuuta kamarissa, sitä enemmän hän sai mahdollisuuksia työelämässä. Nyt, kahdeksan vuotta myöhemmin, hän toimii yksikönjohtajana Lastenkoti Aarre Oy:ssä. 

  • Tämä on minun kasvutarinani, mutta se voisi olla kenen tahansa, joka uskaltaa ottaa vastuuta ja vetää niitä projekteja, Tiina rohkaisee. 

“Ihmiset saavat asiat tapahtumaan” 

Tiina määrittelee johtamistapansa “ihmisasiajohtamiseksi” – yhdistelmä ihmis- ja asiajohtamista. 

Hän korostaa, että pelkkä asiajohtaminen ei riitä. 

  • On oltava tasapuolinen ja ymmärrettävä ihmisten tarpeita. Tämä auttaa rakentamaan yhdessä selkeää ja tehokasta toimintaa, Kuokkanen kiteyttää. 

Tiina kuvailee itseään johdonmukaiseksi johtajaksi. Hän on sitä mieltä, että jos toimintaa on ohjaamassa jonkinlaiset säännökset, tulee niiden koskettaa kaikkia ja niiden mukaan silloin mennään. Tämän lisäksi joustavuuttakin tulee löytyä. 

  • Poikkeuksia voidaan tehdä, mutta peruspilarina tulee olla se, mikä toimintaa ohjaa. Tällöin toiminta on perusteltua ja se säilyy tasapuolisena kohteluna kaikille, Tiina toteaa. 

Taidolla johdettu ajankäyttö 

Kulunut vuosi on pitänyt Tiinan kiireisenä omassa elämässä sekä kamarissa. Hänen mukaansa kamaritoiminta onkin murroskohdassa, kun jäsenet haluavat esimerkiksi uudenlaista kokoustoimintaa ja talouspolitiikkaa. Vaikka vuosi on vaatinut enemmän aikaa ja energiaa kuin hän osasi odottaa, Tiina on tyytyväinen, että asiat on tullut tehtyä. 

Mutta miten käytännössä onnistuu muun muassa yksikönjohtajana toimiminen, valmistautuminen kansalliseksi puheenjohtajaksi sekä lapsiperhearjen pyörittäminen? Tiinan ajankäytön hallinta perustuu yksinkertaiseen ja tehokkaaseen sääntöön: määritä selkeästi, miten paljon aikaa annat tietylle asialle ja pidä siitä kiinni. 

  • Jos päätät käyttää kaksi tuntia viikossa kamaritoimintaan, määritä miten sen ajan käytät. Kun joku pyytää ottamaan koppia jostain, voit ainakin itselle hyvillä mielin perustella, jos ei nyt onnistu, hän neuvoo. 

Tiina myös kannustaa delegoimaan ja on huomannut, että muut ovat valmiita ottamaan vastuuta, kun vain sitä antaa.  

  • Oikeasti kukaan ei loukkaannu, vaikka sanoisit ei. Prosessit etenevät myös muiden käsissä. 

Kun saksofoni soi, kaikki muu jää taakse 

Keskiviikkoisin kello 17:30 Tiina pakkaa alttosaksofoninsa ja suuntaa harjoituksiin. Tämä on hänelle hetki, jolloin hän voi irroittautua kaikesta muusta. 

  • Soittaminen palauttaa aika hyvin, kun se vaatii hyvää keskittymistä asiaan, hän sanoo. 

Tiina haluaa muistuttaa, ettei kamaritoiminta ole meidän työtä. 

  • Jokaisella on se oma elämä tämän harrastuksen taustalla. Tämä on hyvä pitää mielessä, miettien, mitä vaatii muilta. 

Verkostojen voima – kun pienet asiat johtavat suuriin kohtaamisiin 

Tiinan omakohtaiset kokemukset kertovat, kuinka tärkeää on osallistua ja verkostoitua. C-alueen gaalassa hän istui Alavuden kaupunginjohtajan vieressä ja keskustelu johti lopulta henkilökohtaiseen tapaamiseen kansanedustaja Paula Risikon kanssa eduskunnassa. 

  • Tällaisia asioita voi tapahtua kenelle tahansa, mutta pelkkä kamarin jäsenyys ei tätä vielä tuo vaan sinun täytyy olla itse aktiivinen, Tiina muistuttaa. 

Kuokkasella on ollut pienestä asti haave kansanedustajan urasta ja kansallisen puheenjohtajan tehtävän jälkeen se on hänen seuraava tavoitteensa. 

  • Tämä on paras paikka antaa unelmien tulla ja kertoa niistä myös muille, Tiina kertoo kokemuksesta. 

“On aika tarttua tuumasta toimeen” 

Ensi vuosi merkitsee myös uuden strategiakauden alkua ja Tiina aikoo varmistaa, että se tulee kaikille tutuksi. 

  • Haluaisin, ettei meidän tarvitsisi tehdä erityisiä toimenpiteitä sen eteen, vaan strategia olisi jo luonnollinen osa kaikkea toimintaa. 

Tiina uskoo, että kamaritoimintaa voi uudistaa vain kokeilemalla rohkeasti ja hän kannustaakin esimerkiksi tulevia kokousjärjestäjiä siihen. 

Toiminnan vaikuttavuuden näkyväksi tekeminen on yksi Kuokkasen kärkiteemoista. Hän korostaa myös tiedolla johtamisen tärkeyttä. Haasteensa tuo vuosi per virka -käytäntö. 

  • Ilman kunnollista dataa ja mittauspohjaa ei saa minkäänlaista kehityskaarta, ja toimintaa on myös vaikea myydä kumppaneille vain toteamalla, että me ollaan hyviä, Tiina selventää. 

Tiina haluaa että toiminta on hauskaa, ja että jäsenet kokisivat tekevänsä jotain merkityksellistä. 

Meidän täytyy tehdä enemmän kuin vain puhua tekemisestä. Nyt on aika tarttua tuumasta toimeen, Kuokkanen toteaa. 

Share this article
Shareable URL
Prev Post

Vuoden Poliisi 2024 Mirka Törhönen on kansainvälinen “tiedon kesyttäjä” 

Next Post

Nuorkauppakamaritoiminta ammatillisen kehityksen moottorina ja uran vauhdittajana 

Read next