Suomen Nuorkauppakamarien digilehti johtajuudesta

Lue näköislehti

Suomen Nuorkauppakamarien digilehti johtajuudesta

Senaattori #2251 Paavo V. Suominen täytti täydet 100 vuotta

Koin eilen kamariurani hienoimpia hetkiä, kun sain esittää kunnioitettavan iän saavuttaneelle senaattorillemme Suomen Nuorkauppakamarien syntymäpäiväonnittelut. Senaattori #2251 Paavo V. Suominen täytti täydet 100 vuotta keskiviikkona 12.2.2020. Kädenpuristus oli edelleen vahva, katse kirkas ja mieli nöyrä. Ottaessaan minua kädestä hän katsoi silmiini ja sanoi “Onpa ihanaa että tulit”. Paavo on hyvin arvostettu, siitä viesti myös kadulle asti muodostunut jono ihmisiä, jotka odottivat vuoroaan onnitellakseen syntymäpäiväsankaria. Paavo vietti syntymäpäiväänsä kotonaan Tampereen Iidesrannassa. Hän ikävöi hoivakodissa asuvaa Heli-puolisoaan, mutta totesi että sitä se vanhuus on.  

 On vaikea hahmottaa mitä kaikkea satavuotiseen elämään mahtuu. Paavo on muun muassa elänyt kaikkien Suomen tasavallan presidenttien toimikausien aikana ja nähnyt maan toipuvan useammasta sodasta. Hän on ollut koko elämänsä utelias sekä tiedonjanoinen ja hänestä tulikin menestynyt liikemies. Hän perusti Huurre Oy:n varattomana yhden miehen yrityksenä vuonna 1946, oman isäni synnyinvuonna. Paavo jäi eläkkeellä samana vuonna kuin itse synnyin eli 1985, jolloin Huurre Oy oli Pohjoismaiden suurin kylmäalan yritys ja täysin velaton. Työntekijöitä oli yli 800 ja liikevaihto yli 600 miljoonaa Suomen markkaa.  

Paavo on kertonut, että Nuorkauppakamari ja myöhemmin myös Senaatti ovat olleet hänen yliopistonsa ja hyvien kavereiden ammennuspaikka laidasta laitaan. Ilman hyvien kamariystävien tukea, kannustusta ja työstämistä hän ei olisi esim. päässyt ASLA-stipendiaatiksi Amerikkaan vuonna 1961. Paavo on elämänsä aikana osoittanut sellaista asennetta, josta meillä nuoremmilla polvilla on paljon opittavaa. Huolimatta vastoinkäymisistä, kuten oma selkärankatuberkuloosi ja isän itsemurha, Paavo on aina optimistisena katsonut eteenpäin ja kannustanut elinikäiseen oppimiseen. Hän on itse on lukenut paljon ja opiskelee vieläkin kieliä joka päivä. 

 Aamulehden haastattelussa (9.2.2020) Paavo kertoi tärkeimmän elämänohjeensa: Älä koskaan moiti ketään. “Enkä minä ole moittinut. Vaikka mieli on tehnyt”, Paavo sanoo. Se on edelleen nykypäivän some-maailmassa tärkeä neuvo. Nuorkauppakamari-ideologiassa korostuu toisilta oppiminen ja yhdessä kehittyminen. Uskomme, että kalleinta maan päällä on ihmisen persoonallisuus. Paavon nuorkauppakamariura jäsenenä päättyi 60 vuotta sitten, mutta aktiivivuosien verkostot ja opit ovat kantaneet tähän päivään asti. Nuorkauppakamarissa tehdään hienoja ja vaikuttavia projekteja, mutta minulle suurin vaikutus tulee kuitenkin juuri ihmisistä ja unohtumattomista kohtaamisista. Paavon tapa kohdata ihmisiä, kiitollisuus elämää kohtaan sekä hänen rohkeutensa ja sinnikkyytensä osoittavat sitä nuorkauppakamarihenkeä, jota itse haluan edustaa. Ihmisyyden palveleminen on elämän parasta työtä. 

Michaela Palmberg 
#77781 
Kansallinen puheenjohtaja 

Share this article
Shareable URL
Prev Post

Tiina Laurila Helsingin Nuorkauppakamarista senaattoriksi #78145

Next Post

Suomen Nuorkauppakamarit ry peruuttaa kansallisen vuosikokouksen sekä aluevuosikokoukset

Read next

Office 365 status

Muutaman kuukauden sisällä jokainen Suomen Nuorkauppakamarit ry:n jäsen saa oman Office 365 tunnuksensa.…