Johtajan on nähtävä ihmiset asioilta ja ymmärrettävä, mikä motivoi ihmisen tavoittelemaan parasta itseään joka päivä. Kokonaisvaltainen hyvinvointi auttaa tämän tavoittelussa ja sen saavuttamiseen voi keinoja löytää positiivisesta psykologiasta. Aiheesta lisää kertoo kasvatustieteen maisteri ja yrittäjä Reetta Yrttiaho.
“Tein pitkän uran opettajana ja työni sisälsi myös kehittämistä, johtoryhmätyöskentelyä sekä tiimin johtamista. Suoritin elämääni täysillä ja koin uupumuksen. Se herätti huomaamaan oman hyvinvoinnin tärkeyden ja vei kouluttautumaan valmentajaksi sekä positiivisen psykologian asiantuntijaksi.”
“Positiivista psykologiaa voi kutsua hyvinvoinnin tieteeksi. Esimerkiksi kuinka voimme hyödyntää luonteenvahvuuksia elämässämme ja työssämme, kuinka voimme lisätä omia voimavaroja tai kuinka saamme myönteisyyden hyödyt käyttöön. Se ei ole ”pakkopositiivisuutta” tai ”onnellisuushömppää”. Elämän varjopuolia tai epämiellyttäviä tunteita ei ole tarkoitus lakaista maton alle, vaan saada työkaluja niiden käsittelyyn ja taitoja ponnahtaa takaisin vaikeuksista.”
Nykypäivän työelämän suurimmat haasteet
Myönteisen vuorovaikutuksen puute. Annamme aivan liian vähän myönteistä palautetta ja kannustusta työpaikoilla. Työ tuntuu merkitykselliseltä, kun koemme työmme hyödylliseksi muille. Kiitos, kannustus ja aito myönteinen palaute ovat todella tärkeä osa merkityksen kokemusta.
Riittämättömyys. Kamppailemme valtavien työmäärien alla ja kiireen keskellä. Se hämärtää käsityksen tärkeästä ja oleellisesta. Olemme myös valtavan kriittisiä itseämme kohtaan. Piiskaamme vain kovempiin suorituksiin ja asetamme mahdottomia tavoitteita. Olisi tärkeä ottaa huomioon omat tunteet sekä olla armollisempi itseään kohtaan.
Palautuminen. Kiinnitämme liian vähän huomiota palautumiseen ja yritämme suoriutui niin työstä kuin kotiarjesta sata lasissa. Silloin oma hyvinvointi unohtuu.
Keinoja haasteiden selättämiseen
Kiinnitä huomio hyvään. Se kasvaa, mille annamme huomiota. Kun kiinnitämme huomion niihin asioihin, jotka ovat hyvin tai josta olemme kiitollisia, myönteisyys lisääntyy. Kollegaa voi myös kehua kiinnittämällä huomio hänen vahvuuksiinsa.
Itsemyötätunto auttaa meitä olemaan armollisempia itseämme ja sitä kautta myös toisia kohtaan. Anna myönteistä palautetta myös itsellesi. Mieti missä olet onnistunut viimeksi? Voisitko vähän hellittää ja laskea rimaa?
Anna aikaa palautumiselle. Sitä ei tule jättää pelkästään vapaa-ajalle. Myös työpäivän aikana on hyvä tunnistaa mikropalautumisen hetkiä, joissa siirtää ajatukset pois töistä. Kolme tietoista rauhallista hengitystä, pieni taukojumppa ikkunasta ulos katsellen tai vaikkapa musiikin kuuntelu voivat toimia tehokkaasti.
Käytän myös itse positiivisen psykologian työkaluja päivittäin. Yritän muistuttaa itsemyötätunnosta ja palautumisen tärkeydestä. Yrittäjänä voisin tehdä 24/7 töitä, mutta se ei olisi arvojeni mukaista, vaikka aiheet ovatkin niin kiinnostavia, että veisivät helposti mukanaan.
Mikään ei ole tärkeämpää kuin hyvinvointiin panostaminen. Koen kiitollisuutta, että saan tehdä työtä näin tärkeiden teemojen parissa päivittäin
Työkaluja paremmaksi johtajaksi kehittymiseen
Omien sekä työntekijöiden vahvuuksien tunnistaminen on keino päästä työn imuun ja kokea flown tunteita. Tutkimusten mukaan yritämme liian paljon kehittää heikkouksiamme. Työn merkityksen kokemus on äärimmäisen tärkeää työhyvinvoinnin kannalta. Olisi tärkeää keskustella työyhteisössä työpaikan arvoista ja siitä toteutuvatko arvot jokapäiväisessä työssä.
Yksi hyvin tutkittu harjoitus on kiitollisuuspäiväkirjan kirjoittaminen. Kirjoita joka ilta kolme kiitollisuuden aihetta elämästäsi tai työstäsi. Harjoitusta tulisi jatkaa ainakin kahden viikon ajan. Kiitollisuuden lisääntyminen vaikuttaa niin henkiseen kuin fyysiseen hyvinvointiimme. Toinen hyvä työkalu on VIA-luonteenvahvuuksiin tutustumien ja sitä kautta oman itsetuntemuksen lisääntyminen. Luonteenvahvuuksiin voi tutustua lisää osoitteessa www.viame.org. Positiivista psykologiaa voit harjoittaa myös miettimällä omia vahvuuksia, arvoja ja toimintamalleja. Näin lisäät omaa itsetuntemustasi.
Lisää positiivisesta psykologiasta voit lukea alan kirjallisuudesta tai esimerkiksi www.openminds.fi-sivujen blogista. Siinä Reetta kertoo yhtiökumppaninsa Susannan kanssa lisää positiivisen psykologian yhdistämisestä työelämään. Tutustu myös heidän Instagram-tiliinsä @openminds_oy ja @reetta_yrttiaho.
Teksti: Jeni Suhonen
Kuva: Ilona Savola