“Siinä sielu on sen miehen, jonka työt jää puolitiehen, ja joka kaiken rakentaa vain varaan unelman” laulaa lyyrikkolegenda Juha “Junnu” Vainio itsekirjoittamassaan laulussa Albatrossi. Viiltävää tekstiä, varsinkin, jos siinä tunnistaa itsensä tai jonkun muun.
Miksi laulun työ jää puolitiehen? Yleensä syy sellaiseen on vääränlainen motivaatio. Juha Vainio kuvaa alakuloisessa laulussaan kahta kaverusta, joista toinen seurasi kutsumustaan maailman merille ja toinen vanhempiensa harrasta toivetta lyseoon ja kunnan virkamieheksi.
Vanhempien toiveen toteuttamisen lisäksi perinteisiä ulkoisia motiiveja ovat raha, valta, kunnia ja kuuluisuus. Kivoja asioita kaikki, mutta yksin tai pääosin niiden voimalla tekemisessä käy lopulta kuin Albatrossin kunnan virkamiehelle. Kannattaa kuunnella hätkähdyttävän harkitut laulun sanat ajatuksella.
Hyvä sisäinen motivaatio, joka kumpuaa itse tehtävän suorittamisesta, merkityksellisyydestä ja virikkeellisyydestä on paras edellytys työssä onnistumiselle sekä siinä viihtymiselle.
Hyvällä laadulla, aikataulussa ja loppuun asti tehty työ oli vanhalle kansalle kunnian mitta. Sitä se pitäisi olla yhä edelleen. Ja onkin, ainakin ennen pitkää. CV:n riveistä ei paljon ole iloa, jos niiden takana on huonosti ja epämotivoituneena tehty, puolitiehen jäänyt työ. Huonosti tehdystä työstä kantautuu haju kauas jopa laminoidun tai Canvalla tehdyn CV:n läpi. Toisaalta yleensä myöskin hyvin tehdystä!
Muistan omilta peruskouluajoiltani oppineeni tuota hyvää työntekemistä kuvaavan sanan: “noheva”. Aika pian selvisi sen merkitys, kun ilmeisesti ala-asteen opettaja vaati painokkaasti kunnollista suoritusta oppilailtaan. Kielitoimistokin vahvistaa, että savolaismurteista peräisin oleva sana noheva tarkoittaa tarmokasta, pystyvää ja etevää. Varsin erinomainen nimitys hyvälle motivaatiolle, tiedolle ja taidolle sekä aikaansaavuudelle. Kaikkea me savolaiset keksimmekin rikastuttamaan suomen kieltä!
Tästä seuraa ilmainen vinkki syksyn nuorkauppakamarivaaleissa, työelämässä ja miksei muuallakin pyrkiville: Unohtakaa tittelit, valta, kunnia, hierarkiat, kivankuuloiset cv-merkinnät, senaattorin arvot, raha, toisten toiveet ja kaikki muutkin ulkoiset motiivit, minne ikinä pyrittekään. Ne eivät ole oikeita ja kestäviä motiiveja pyrkimisen kohteena olevan tehtävän menestyksekkäälle hoitamiselle. Ja mikä pahinta: ne näkyvät läpi ja erottuvat.
Mutta kyllä ne kivat asiat, joiden ajamina ei siis kannata mihinkään mennä tai pyrkiä, sieltä sitten perässä tulevat, kun tämä sisäinen motivaatio on kunnossa ja työ on tehty nohevasti. Sitä paitsi, paras myyntiargumentti päästä toteuttamaan jotakin uutta tehtävää on tietysti niiden cv-rivien sijaan aiemmat nohevat työsuoritukset niiden sisällä. Nohevuus on muotia aina ja kaikkialla!
Heikki Liukkonen
Kirjoittaja on Suomen Nuorkauppakamareiden kansallisen jäsenlehden, Johtajan, digijulkaisun päätoimittaja, joka hienoa titteliä enemmän arvostaa tässä tehtävässä kirjoittamista, itseilmaisua, ihmisten kohtaamista ja haastattelemista, ajankohtaisten asioiden tiedottamista, käsitteiden jäsentelyä ja oivallusten saamista.