Suomen Nuorkauppakamarien digilehti johtajuudesta

Lue näköislehti

Suomen Nuorkauppakamarien digilehti johtajuudesta

Hei sinä vastuullinen johtaja!

Ilmoittauduitko sinäkin jo aikuisten Ironmansuperihmemieskurssille?

Menestyvän johtajan pakettiin kuuluu mielikuva tavoitteellisesta pitkää päivää tekevästä uratykistä, joka on tieten- kin myös urheilullinen ja viikonloputkin hiki otsassa treenaa kavereiden kanssa oman intohimonsa parissa. Väistämättä kuvaan liittyy omasta itsestään huolehtiminen myös fyysisesti ja ylipäätään aktiivinen elämäntyyli. Rajattu vapaa-aika pitäisi täyttää mahdollisimman kehittävillä harrastuksilla. Lapsillakin on jo optimoitu harrastukset, jotta heistä kehittyy kasvaessa superihmisiä. Me aikuiset – menetetty sukupolvi – yritämme parhaamme sen osalta mitä enää tässä iässä pystymme kehittymään.

Kotona odottaa perhe ja arjen vaatimukset. Harrastusten ohella jatkuva kouluttautuminen on tietenkin suotavaa, johan joka toisella tuttavalla alkaa olla vähintään kaksi tutkintoa. Pitäisi varmaan alkaa opiskella! Pitäisi varmaan aloittaa uusi liikuntaharrastus! Ai niin se viikkosiivouskin?! Pidetään ravintolatason illallinen tänään kotona, eikö niin rakas? Nurmikkokin pitäisi leikata, ettei naapurit luule, että ollaan aivan hunningolla.

Jaksaa, jaksaa, jaksaa. Vastuullinen johtaminen ei olekaan niin yksinkertaista. Eihän tässä edes ehdi olla vastuussa itsestään! Ja vielä pitäisi kehittyä jatkuvalla syötöllä.

Tutkija Anne Keränen teki väitöstutkimusta Oulun yliopistossa siitä, millaista on vastuullinen johtaminen. Kysyttäessä oppeja ja polkuja vastuulliseksi johtajaksi ja merkittäväksi opettajaksi nousi kehittävien harrastusten ja töiden sijaan yllättäen perhe. Johtajien mukaan lasten kanssa kotona oleminen oli korkeakoulu vastuullisuuteen. Erityisesti isompia lapsia ei voi noin vain käskyttää ja ohjailla, ja yksioikoisesti ulkoa annettuina asiat harvoin tuottavat toivotun tuloksen. Myös järjestö- ja hallitustyöskentely olivat opettaneet johtajille vastuullisuutta siinä missä ulkomaankomen- nukset sekä työskentely vieraassa kulttuurissa olivat tuoneet perspektiiviä elämään.

”Johtajat lähtivät aina ensimmäiseksi puhumaan ihmisistä. Strategiatason asioissakin he kertoivat, miten tärkeää on kuunnella ihmisiä, olla läsnä ja ennen kaikkea mennä ihmisten keskelle. Hierarkkisen pyramidin sijaan he näkivät organisaation ja ihmiset verkostona”, tutkija Keränen kertoo.

Tulevaisuusskenaarioissa puhutaan paljon maailman verkottumisesta isoiksi verkostoiksi. Johtajat asemoivat itsensä ihmisten keskelle, joukon tasavertaiseksi jäseneksi. Oppiminen tapahtuu hyvin erilaisissa elämäntilanteissa ja vaatii paljon erilaisia kokemuksia. Monelle johtajalle juuri perhe on opettanut vastuullisuutta. Missä tahansa yhteisössä ihminen toimiikin, lainalaisuudet ovat samat.

Uuden urheiluharrastuksen sijaan voisit siis harkita, josko perhe ja nuorkauppakamari riittäisivät sittenkin sinulle pääharrastuksiksi. Ne tuntuvat olevan johtajan menestyksen salaisuus. Sinun ei siis tarvitse mennä sinne aikuisten voimistelukurssille, jos et vain jaksa.

VEERA-JUULIA KOIVISTO:

  • Kirjoittaja sykkii itse tällä hetkellä kolmen eri urheiluharrastuksen parissa ja harkitsee neljättä, sekä opiskelee työn ohella yliopisto-opintoja mahdollisesti toista tutkintoa varten, joten ei ole etevin neuvomaan lukijoita kirjoittamassaan aiheessa.
  • Työskentelee asiakkuuspäällikkönä rahoitusalalla
  • Kamari: Porvoon Nuorkauppakamari
  • KAmariura: Aluejohtaja A-Alue 2020, RC 2019, PRES 2018

TEKSTI JA KUVA: Veera-Juulia Koivisto

Share this article
Shareable URL
Prev Post

Debatoimalla työelämätaituriksi

Next Post

Green heros alliance – developing active citizens to save the Earth

Vastaa
Read next