Suomen Nuorkauppakamarien digilehti johtajuudesta

Lue näköislehti

Suomen Nuorkauppakamarien digilehti johtajuudesta

Mitään en tekisi yrittäjäurallani toisin

Sarjakeksijä ja -yrittäjä Ari Piispasta ovat aina kiinnostaneet koneet ja laitteet. ”Koulunkäynti ei oikein ollut se oma juttuni, mutta koneinsinöörin opintoni sujuivat mallikkaasti”, Piispanen kertoo. Hän viihtyi valmistumisen jälkeen muutaman vuoden toisen palkkalistoilla paperiteollisuudessa, mutta vuonna 1989 veri veti keksintöjen pariin ja hän perusti ensimmäisen yrityksensä Konetuote Piispasen.  

60 patenttia takataskussa 

Viimeiset 30 vuotta Piispanen on tehnyt erilaisia keksintöjä automaatiokoneista ja tuotantolinjoista hiilidioksidin talteenottojärjestelmiin sekä perustanut ja myynyt useita yrityksiä.  

”Olen yrittänyt aina miettiä mitä tässä maailmassa tarvitaan, mitä pitää keksiä ja lähtenyt sitten kehittämään ratkaisua”, Piispanen selventää keksijäyrittäjän motiivejaan. ”Alussa toki piti saada perheelle leipää pöytään, mutta esimerkiksi Lappeenrannassa, kun lopettivat panimon, perustin uuden: Saimaan Panimon. Moottoreitakin olen kehittänyt, koska on tarve saada uusiutuvaa energiaa tehokkaammin.” 

Ilmastokriisi tärkein motivaattori 

Piispasen yritys Afstor voitti viime vuonna Tuottava Idea -kilpailun startup-sarjan aurinkosähkökeittimellä. Keksinnön moottorina oli ilmastonmuutos: ”Jos Afrikka metsitettäisiin, sillä olisi isoin vaikutus globaaliin ilmastonmuutokseen”, Piispanen selittää. Keittimen hän suunnitteli yhdessä LUT:n energiatehokkuusprofessori Jero Aholan kanssa, joka on toinen Afstorin perustajista. 

Keksinnön ideana on saada Afrikan köyhimmät luopumaan puun polttamisesta. Majan katolla on aurinkopaneelit ja sisällä energiatehokas keitin, jolla voi myös ladata akkuja ja saada sähköä valaistukseen. ”Jos puuta ei tarvita, sitä ei tarvitse kerätä ja lapsille jää aikaa koulunkäyntiin ja naisille mahdollisuus istuttaa puita”, Piispanen selittää. ”Tämä on teknisesti ja taloudellisesti kannattavaa ja tässä olisi Suomelle suuri mahdollisuus kehitysyhteistyön näkökulmasta.”  

Piispasella on Afstorin lisäksi kaksi muuta yritystä Elstor Oy ja Soletair Power, jotka kaikki kehittävät ratkaisuja ilmastonmuutoksen hidastamiseksi ja ratkaisemiseksi. 

”En vaihtaisi päivääkään” 

Piispanen ei ole yrittäjänä pyrkinyt maksimoimaan voittoja, vaan kehittämään omaa osaamistaan insinöörinä. ”Tässä työssä pystyn toteuttamaan itseäni eikä koskaan tule tylsää. Vaikeita aikoja on toki ollut, mutta asiat ovat aina lopulta menneet hyvin. Haasteet tuovat kokemusta ja näkemystä”. 

Piispasen neuvo yrittäjälle on, ettei kannata pelätä, eikä antaa periksi. ”Jos on huono tilanne, neuvottele osapuolten kanssa. Sillä asiat usein ratkeavat.” 

Afstor aurinkosähköjärjestelmä induktiokeittimellä 

  • 2 kappaletta 300 W aurinkopaneelia. 
  • 1200 W keittotaso. 
  • 12 V pistoke valaistukselle ja muille laitteille. 
  • Käyttötuntimittari ja CO2-päästövähennyksen seurantasivu. 
  • Koko järjestelmän käyttöikä 21 vuotta. 
  • Akun käyttöikä 7 vuotta. 
  • Takuu 2 vuotta. 
  • Kokonaisuus on koottu Suomessa 
  • 15 käytössä, 42 merikontissa matkalla Sambiaan  

www.afstor.com  

Share this article
Shareable URL
Prev Post

Ainutlaatuinen kokemus – European Academy

Next Post

Vuoden Nuori Johtaja -kilpailussa etsitään huomisen johtajia  

Vastaa
Read next