Suomen Nuorkauppakamarien digilehti johtajuudesta

Lue näköislehti

Suomen Nuorkauppakamarien digilehti johtajuudesta

Kokemuksia ei saada, niitä hankitaan 

Nuorkauppakamariin liittyminen on usein paras päätös, jonka aikuisena voi tehdä. Päätös hakea jäseneksi on ollut monelle koko elämään vaikuttanut seikka, sillä parhaimmillaan se on vaikuttanut arkeen odottamattoman laajasti. Tampereen Nuorkauppakamarin keväisissä start-koulutuksissa pyysin aikoinaan tuoreita koejäseniä katsomaan ensin oikealle ja sitten vasemmalle. Kerroin, että siinä vieressä ovat heidän uudet parhaat ystävänsä. Vuosi toisensa jälkeen toteamus aiheutti kokelaissa hieman huvittuneisuutta, mutta vuosi toisensa jälkeen jotkut jäseneksi valitut tulevat yhä kertomaan asian olleen juuri näin. Kamarin muodostaman verkoston saati oman vuoden koejäsenryhmän merkitys avautuvat ymmärrettävästi vasta ajan kanssa. 

Digitaalisuuden ja sosiaalisen median aikakaudella aikuisen ihmisen on joskus todella hankala saada uusia ystäviä. Ei siis kavereita, vaan aitoja ystäviä. Tämä seikka korostuu, jos henkilö on muuttanut toiselta paikkakunnalta ja omat verkostot ovat jääneet sinne. Tällaisessa tilanteessa on yleensä haastavinta löytää tuntemattomasta kaupungista samanhenkisiä ja samankaltaisessa elämäntilanteessa olevia ihmisiä. Sosiaalisessa mediassa jokaisella voi olla laajat verkostot, mutta varsinainen ystävyys ei voi levätä pelkän somen varassa. Pidän tärkeänä, että ihmisellä on ympärillään samanhenkisiä ja samassa elämäntilanteessa olevia ystäviä, joihin voi aina luottaa ja joilta voi saada tukea elämän tärkeissä valinnoissa. Oli kyse sitten yrittäjyyden arjesta, perheen tai parisuhteen ongelmista tai vaikkapa työelämän haasteista. Vertaistuen merkitystä ei pidä koskaan aliarvioida.

Kuva: Ari Koivulahti

Vuosikymmenten varrella tuhannet suomalaiset ovat löytäneet itselleen uuden työuran nuorkauppakamarin kautta. Kamareissa syntyy ajoittain myös uusia yrityksiä, joihin sekä perustajat että henkilöstö löytyvät kamarin sisältä. Muutama vuosi sitten istuimme Tampereen kamarissa syntyneen uunituoreen startupin perustajien kanssa Siipiweikoissa ja päätimme valita yritykseen toimitusjohtajan suoraan kamarin matrikkelista. Emme päässeet aakkosissa kovin pitkälle, kun rekrytointi oli jo tehty. Nuorkauppakamarin rooli rekrytoinneissa onkin merkittävä, sillä projektitoiminnassa jäsen pääsee näyttämään konkreettisesti muille mitä hän osaa, mikä on hänen tapansa tehdä töitä yksin ja ryhmässä sekä miten hän kantaa vastuuta. Näin jyvät erottuvat akanoista poikkeuksellisen helposti. Ja lopulta asenne ratkaisee. 

Liityin itse Tampereen nuorkauppakamariin vuonna 2006 ja sain senaattoriarvon (#73060) vuonna 2014. Jäsenaikana ehdin huomata, että kokemuksia ei saada, vaan niitä hankitaan. Monet muistavat vuoden 2014 Loveboat-risteilyn, jossa nähtiin ainutlaatuinen ilotulitus ruotsinlaivan yläpuolella Saaristomeren pimeydessä. Tai miten reipas perinnelaulu raikasi valkoisissa smokeissa Monacon kasinon portailla ja miten F1-neulansilmän kattoklubilla soi Popedan Erotomania. Muistissa on myös Maltan EC-kokouksen huikea Finlandia Night, jossa suomalaiset kamarit tekivät upeaa yhteistyötä markkinoidessaan Tampereen vuoden 2016 EC-kokousta. Kansainvälisissä kokouksissa on ollut mahdollisuus päästä kokemaan asioita, joita ei rahalla saa. Tästä syystä reissut ovat usein kirjaimellisesti “priceless”. Kokousmatkoilla tulee puolivahingossa luotua myös kansainvälisiä verkostoja, joiden potentiaalia tuskin vielä ymmärtää vaikkapa Saksa-illassa jääkylmää Jägermeisteriä sikäläisten johtajien kanssa nauttiessaan. Mahdollisuudet ovat rajattomat, ja niiden hyödyntäminen on vain ihmisestä itsestään kiinni. Käykää siis näillä reissuilla. 

Jocka Träskbäck 

Kirjoittaja on Tampereen Nuorkauppakamarin senaattori #73060 , media-alan yrittäjä, Lempäälän kunnanvaltuuston puheenjohtaja ja Pirkanmaan varakansanedustaja, joka on myös ehdolla kesän europarlamenttivaaleissa.

Share this article
Shareable URL
Prev Post

Rekrytoinnin kevätkuhina

Read next