Suomen Nuorkauppakamarien digilehti johtajuudesta
Suomen Nuorkauppakamarien digilehti johtajuudesta

Edistämässä tulevaisuuden johtajuutta yhdessä sidosryhmien kanssa

Suomen Nuorkauppakamarit oli mukana toteuttamassa viime kesänä 4H:n Kadonneen kesätyön metsästys- kampanjaa, jossa tuettiin nuorten kesäyrittäjyyttä sekä vauhditettiin nuorten kesätöiden saamista. Yhteistyöhön lähdettäessä pohdittiin järjestöjemme arvoja ja yhteisiä tavoitteita. Yhdistäviä tekijöitä löytyi useita, esimerkiksi meitä Suomen Nuorkauppakamareita ja 4H:ta yhdistävät tekemällä oppiminen, vastuun kantaminen, työelämätaitojen kehittäminen sekä molemmat järjestöt ovat sitoutuneet edistämään kestävän kehityksen tavoitteita omassa toiminnassaan. 

4H-yrittäjyys on ainutlaatuinen konsepti, jossa 4H-yrittäjä saa koulutusta sekä tukea koko yrittäjyyden ajan. Aihe oli viime kesänä myös itselleni varsin ajankohtainen, kun tyttäreni perustivat jäätelökioskin ja 4H-yrittäjinä saivat kioskin pyörittämisestä ensimmäiset kesätyökokemuksensa. 4H-yrittäjä on vahvasti oman työnsä johtaja, joka oppii tekemällä ja positiiviset kokemukset kantavat eteenpäin kohti aktiivisen kansalaisen roolia.  

Uskon vahvasti, että 4H-nuoret sekä 4H-yrittäjät voisivat olla potentiaalisia nuorkauppakamareiden tulevia jäseniä. Näin ollen paikalliskamareiden kannattaisi mielestäni ehdottomasti aloittaa tai jatkaa jo olemassa olevaa yhteistyötä paikallisen 4H-yhdistyksen kanssa. Tälläkin hetkellä yhteisiä tavoitteita ja projektiaihioita saattaa löytyä esimerkiksi nuorten kesätyömahdollisuuksiin, työelämäsparrailuun tai vaikka nuorten taloustaitoihin liittyen.

Pääasia olisi, että nuorkauppakamaritoiminta tulisi näille nuorille tutuksi etukäteen, ja siinä vaiheessa, kun ikää ja kokemusta on karttunut, löytyisi nuorkauppakamariharrastukseen luonnollinen väylä. Haastattelin tyttäriäni jätskikesän jälkeen, miltä yrittäjyys oli tuntunut. Vastauksissa nousivat esiin luottamus ja oppiminen. Heillä oli ollut turvallista toimia yrittäjänä, kun 4H oli pysynyt rinnalla alusta asti ja he olivat saaneet oppia ja kasvaa oman työn kautta.

Uskon, että nuorkauppakamaritoiminta puhuttelisi myös tulevaisuudessa nuoria, koska toimimmehan parhaillaankin jäsenistömme kasvualustana ja tarjoamme turvallisia oppimisenpaikkoja. Lisäksi tulevaisuuden työelämätaidoissa korostuu entistä vahvemmin jatkuva oppiminen ja tämä on meille nuorkauppakamarilaisille toimintamme ehdoton perusta. 

Strategiamme mukaisesti haluamme olla uudistamassa johtajuutta yhdessä sidosryhmiemme kanssa. Tämän työn hedelmät kerätään vasta tulevaisuudessa mutta tämä työ kannattaa aloittaa jo nyt. Johtajuuden uudistaminen sidosryhmiemme kanssa on loistava huomio strategiassamme, koska tulevaisuus tehdään yhdessä.  

Anna-Mari Alkio 
Yhteiskuntavaikuttamisen kehitysjohtaja 2021 

Kuva: Katri Haavisto

Share this article
Shareable URL
Prev Post

Communication is the superpower of tomorrow’s leaders

Next Post

Viestintätaidot luovat menestystä

Vastaa
Read next