Suomen Nuorkauppakamarien digilehti johtajuudesta
Suomen Nuorkauppakamarien digilehti johtajuudesta

Debatissa kasvaminen – Suomen edustus EC:ssä

Debatointi, kuten muukiin nuorkauppakamaritoiminta, tarjoaa jälleen yhden loistavan kasvumahdollisuuden, niin yksilö- kuin tiimitasollakin. Debatointi on riemullinen tapa kehittää omia puhe- ja argumentitaitoja sekä hioa ja jalostaa tiimityöskentelytaitoja yhdessä muiden debattitiimissä toimivien henkilöiden kanssa.

Ensimmäisinä debattikertoina aika tuntuu helposti kuluvan kuin hiekka tiimalasissa, alta aikayksikön, ja loppuvan aina kesken niin debatttiin valmistautumisen kuin debattikilpailun osalta. Tällöin keskittyminen yksilön osalta kohdistuu helposti yksilöön itseensä ja sääntöjen miettimiseen kuin tiimiin ja sen osana toimimiseen. Tähän hyvänä lääkkeenä toimivat uudet debatit, tuomaristolta saatavan palautteen kuunteleminen ja omaksuminen sekä omaan tiimiin luottaminen ja oman tiimin roolituksen sekä taktiikan hiominen.

Debatti tarjoaa mahdollisuuden kehittyä

Uudet debatit tarjoavat yksilölle ja tiimille mahdollisuuden kehittyä niin yksilö- kuin tiimitasolla. Harjoitus tuo varmuutta ja harjoituskerrat kokemusta, vain tekemällä voi oppia. Maltan Eurooppa-kokouksessa saimme kuulla, hyvänä vinkkinä, muilta joukkueilta että he harjoittelevat säännöllisesti kerran kuukaudessa debatointia. Esimerkiksi Hollannin joukkueen edustajat kertoivat harjoittelevansa joka toinen kerta englanniksi ja joka toinen kerta omalla äidinkielellään.

Tuomariston rooli on tärkeää debatoinnissa kehittymisen kannalta ja debattitiimien kannattaa ehdottomasti pyytää palautetta omasta suorituksestaan. On hyvä muistaa, että tuomaristo ulkopuolisena tarkkailijana näkee usein asioita, joille yksilö itse tai tiimi kokonaisuutena on sokea.

debattijoukkue_ec_2Tärkeimpänä ja olennaisimpana osana debatoinnissa kasvamisessa näemme tiimin ja sen toimivuuden. Debatti on ennenkaikkea tiimityötä, ei yksilösuoritus.Tiimin toimivuuteen vaikuttavat muun muassa niin tiimin roolitus, tiimin sisäinen henki kuin yksilöiden vahvuuksien ja heikkouksien tunnistaminen. Tiimin kasvaminen ja yhteenhioutuminen on mahdollista vain, jos jokainen sen jäsen tuntee kuuluvansa sen aktiiviseksi ja kunnioitetuksi jäseneksi. Tiimihenkeä voidaan kasvattaa ja yleisön kiinnostusta kasvattaa esimerkiksi yhteisellä pukeutumisella ja tiimin omilla ohjelmanumeroilla. Lisäksi tiimin jokaista jäsentä tarvitaan debattikilpailun taktiikan luomiseen, vastustajan liikkeiden ja argumenttien analysoimiseen sekä vasta-argumenttien hiomiseen. Aiheemme on tämä ja vastustajamme on sitä vastaan. Millä argumenteilla he lähtevät liikenteeseen? Mihin he haluavat debattia ohjata? Mihin me sitä ohjaisimme, jos vastustaisimme aihetta? Miten vastaamme, jos he argumentoivat näin? Mihin me haluamme debatin suuntautuvan?

Sääntöjen rikkomisesta verotetaan pistemenetyksillä, mutta sääntöjä hyödyntäen ja vastustajan sääntötuntemusta testaten voi tiimi myös ansaita lisäpisteitä.

Tiimin aktiivisuuden lisäksi debatin sääntöjen tunteminen ja noudattaminen luovat yksilölle sekä tiimille reunaehdot ja rajat missä toimia. Sääntöjen rikkomisesta verotetaan pistemenetyksillä, mutta sääntöjä hyödyntäen ja vastustajan sääntötuntemusta testaten voi tiimi myös ansaita lisäpisteitä. Mikä tärkeintä säännöt tarjoavat tiimille mahdollisuuksia taktiikan tarkistamiseen ja hiomiseen vielä debattikilpailun aikana. Debatti ei ole menetetty ennen viimeisintä puheenvuoroa.

Olemme sitä mieltä, että debatissa yleisön huomioiminen on tärkeää. Yleisön aktivoiminen ja hyväntuulisena pitäminen luo debatista niin debatoijille, tuomareille kuin kuuntelevalle yleisölle yhteisen riemullisen tilaisuuden, joka parhaimmillaan innostaa debatoijat yhä vauhdikkaampiin argumentointisuorituksiin. Hyvä on kuitenkin huomata, että yleisön ja tuomariston huomioimisessa on kansallisella ja kansainvälisellä tasolla eroja. Sääntöjä ja tuomariston vinkkejä on hyvä noudattaa ja kuunnella!

Debattiperinne henkiin

Kamarissamme, Kaarinan nuorkauppakamarissa, herätimme vuonna 2012 henkiin debattiperinteen ja päätimme lähteä kokeilemaan miltä debatointi tuntuu alueellisella ja mahdollisesti kansallisella tasolla. Alue A:n vaalikokouksessa Turun Kindergartenissa ensimmäiset debatit menivät hapuillen, mutta saadun tuomaripalautteen ja tiimin hyvän hengen kautta lopputuloksena oli alueen edustaminen kansallisessa vaalikokouksessa Tampereella sekä siellä kansallisen debattikilpailun voiton pokkaaminen Kaarinan Nuorkauppakamarille. Vuonna 2013 päätimme jatkaa debatointia hieman uudistuneella joukkueella ja Hangon aluevaalikokouksen kautta debatoimme joukkueemme kansalliseen vaalikokoukseen Joensuuhun, jossa otimme finaalissa voiton vastustamalla aihetta: ”Johtajaksi kasvaminen vaatii munaa!”. Sokerina kaiken kokeman päälle saimme kunnian edustaa Suomea Maltan Eurooppa-kokouksen debattikilpailussa viime kesäkuussa, jossa tosin kärsimme heti ensimmäisessä debatissa tiukan tappion Irlannille. Tappiosta huolimatta valmistautuminen debattiin ja debatointi englanniksi Eurooppa-kokouksessa oli huiman hieno kokemus! Yleisöltä saimme jälkeen paljon kiitosta ja oli ilo saada yleisö nauramaan, taputtamaan sekä viihtymään. Se, jos mikä on debatissa hienointa.

Eroa sääntötulkinnoissa

Eurooppa-kokouksen debattikilpailun kokemusten myötä toivoisimme, että SNKK:ssa keskusteltaisiin siirtymisestä käyttämään kansainvälisiä sääntöjä debatissa myös kansallisella tasolla. Tällöin muun muassa kynnys kansainvälisiiin kilpailuihin olisi varmasti pienempi. Toisaalta keskustelussa tulisi ottaa huomioon myös se, että sääntömmutos voi vaikuttaa kotimaisen debatin viihteellisyyden – jossa liikkuminen lavalla, yleisön huomioiminen ja vastustajajoukkueen hieman kärkäskin arvostelu on sallittua – vähentymiseen. Loppukädessä näemme, että kyseessä on selkeä valinta viihteen ja asiapainoitteisemman debatin välillä. Lisäksi Suomessa muun muassa debattitiimin roolitus ja loppupeleissä varsinkin dominuksen rooli on aikalailla erilainen.

Suosittelemme innolla debattia ja sen mukanaan tuomaa hyvän olon ja riemun tunnetta kaikille. Debatointi ei ole vakavaa, vaan mielettömän hauska tapa itsensä ylittämiseen tiimin kanssa. Kokeile, se kannattaa!

 

Jenni Korhonen, Kimmo Hollmén, Juha-Pekka Voipio
Kaarinan Nuorkauppakamari ry
Suomen debattijoukkue EC2014

 

Share this article
Shareable URL
Prev Post

Meriitti 3 / 2014 ilmestynyt

Next Post

Hyödynnä vaalikokouksen kattavat kouluttautumismahdollisuudet

Read next