Kevään tullessa ja täten luonnon herätessä taas eloon myös meissä ihmisissä on nähtävillä kouriintuntuva muutos olemuksessa – mieli nousee korkeammalle ja askel kevenee.
Luonnon uudistuessa tulee itsellekin tarve etsiä uutta sisältöä elämään visuaalisen ilmeen tai miksipäs ei vaikkapa uuden työn muodossa.
Oli sitten kyseessä satunnaisen lisätienestin, kesätyöpaikan tai pidempiaikaisen pestin tarve, työn etsiminen, hakeminen ja saaminen ovat kovan ponnistelun takana, ja lopputuloksesta huolimatta saat olla itsestäsi ylpeä, kun olet pystynyt olemaan osallisena kyseisessä proseduurissa.
Kokosimme yhteen tärpit työnhakuprosessin eri vaiheisiin.
Latenssivaihe
Vaikka et olisikaan juuri nyt uuden pestin tarpeessa, pyri silti kaikissa tilanteissa erottumaan eduksesi.
Verkostoidu alueen elinkeinoelämän edustajien kanssa, osoita kiinnostusta eri yrityksiä kohtaan messuilla ja muissa tilanteissa. Lyöttäydy ystäväsi aveciksi firman juhliin, osallistu arvontoihin ja kommentoi somessa – näin nimesi jää ihmisten mieleen.
Tuo itseäsi esille, osallistu, ole läsnä eri tilanteissa ja käyttäydy asiallisesti. Ole avoin uusille mahdollisuuksille ja kasvata verkostoasi. Nuorkauppakamaritoiminta on hyvin otollinen väylä verkostoitumiseen ja oman osaamisen kehittämiseen sekä esilletuomiseen – hyödynnä sitä! Töitä ja toimeksiantoja voi löytyä yllättävistäkin paikoista. ”Kukaan ei tule sinua kotoa hakemaan” – Vanha klisee, joka pätee myös työnhakuun.
LinkedIn on hyvä kanava matalan kynnyksen verkostoitumiseen.
Osallistu verkostoitumishaasteeseen, hio oma profiili edustavaksi ja keskustele muiden kanssa aktiivisesti, niin oma näkyvyytesi lisääntyy.
CV eli ansioluettelo
Nykyään tunnustetaan ja tunnistetaan muutakin kuin virallisilla todistuspapereilla osoitettavaa osaamista. Nyt trendaa yhdistystoiminnassa, harrastuksissa ja muissa elämän osa-alueissa kerrytetyt taidot, jotka ovat sovellettavissa myös työelämän pyörteisiin. Sinulla on suurperhe? Olet siis mitä todennäköisimmin loistava käsittelemään suuria kokonaisuuksia ja delegoimaan tehtäviä. Olet remontoinut ystäväsi kämppää? Kerro tarkkuudestasi, nopeasta oppimiskyvystäsi ja avuliaisuudestasi!
Erityisesti jos olet vielä työurasi alkuvaiheessa eikä kokemusta ole vielä kertynyt, tämänkaltaiset asiat ovat hyvää täytettä ansioluetteloon.
Pohdi kuitenkin, mitkä asiat ovat oleellisia juuri haettavaa tehtävää ajatellen. Pidä ansioluettelosi selkeänä. Rekrytoijat käyvät läpi useita hakemuksia, joten on hyvä, että juuri sinun osaamisesi erottuu muista.
Pidä ansioluettelosi ajantasaisena, eli päivitä sitä tarpeen mukaan. Kiinnitä huomioita myös selkeään ulkoasuun, josta löytyy helposti halutut tiedot. Jos haluat ilmentää persoonaasi, panosta visuaalisuuteen. CV:tä voi täydentää myös linkeillä sosiaalisen median profiileihin tai muille sinua koskeville nettisivuille.
Haastattelu
Haastatteluun ei välttämättä kannata valmistautua tuntitolkulla – liian tarkkaan omassa päässä käsikirjoitettu haastattelu ei välttämättä olekaan ollenkaan sitä, mitä haastattelijalla on mielessään, ja pahimmassa tapauksessa piinapenkissä iskeekin totaalinen blackout. On kuitenkin joitain yleisimpiä kysymyksiä, joihin on hyvä miettiä vastaus etukäteen. Vaikka juuri niitä kysymyksiä ei esitettäisikään aivan sanasta sanaan, ne ovat oleellisia auttamaan sinua hahmottamaan, kuka olet, missä olet hyvä ja mitä haluat työelämältä.
Itsetuntemus onkin hyvin olennainen osa työnhaussa ja haastatteluun valmistautumisessa. Olit sitten missä elämänvaiheessa tahansa, kalenterista kannattaa raivata tilaa säännölliselle itsetutkiskelulle. Itsensä tunteminen on olennainen osa onnellisuutta, kun tiedät, mikä sinut sitä kohti vie.
Jos mahdollista, ja oli lopputulos mikä tahansa, pyydä palautetta rekrytoivalta osapuolelta. Ammattilaisen huomioiden avulla saat arvokasta näkemystä omasta suorituksestasi, ja täten mahdollisuuden kasvattaa todennäköisyyksiä seuraavalla kerralla. Jäät myös mieleen kehitysmyönteisenä, keskustelevana ja kritiikkiä hyvin vastaanottavana hakijana – ties vaikka se poikisi jotakin muuta työrintamalla.
Unohda vaatimattomuus, ole ylpeä osaamisestasi! Suomalaisille kun on ajoittain niin kovin haastavaa kehua itseään, sitä olisi hyvä jokaisen harjoitella. Tee itsestäsi hissipuhe, ja opettele se. Näin voit vakuuttavasti tuoda itsesi positiivisessa valossa esille tilanteessa kuin tilanteessa.
…mikä ihmeen hissipuhe?
Elevator speech, pitchaus, hissipuhe on alkuperäisen ajatuksen mukaan mahdollisimman lyhyeksi tiivistetty, kaiken oleellisen informaation tarjoava myyntipuhe tai presentaatio, jonka tarkoituksena on herättää kuulijan mielenkiinto mahdollisimman lyhyessä ajassa.
Hissipuheen tulisi sisältää tiivis ja olennaiseen keskittyvä esittely sinusta. Rakenne voisi olla esimerkiksi:
1. Kuka olet
2. Mitä teet
3. Kuinka erotut muista
4. Mitä haluat tehdä
5. Jätä itsestäsi muistijälki
– ehdota tapaamista, tee ansioluettelosi QR-koodin taakse!
Harjoittele tämä niin, että suoriudut siitä hyvin vaikka unissasi. Tsemppiä työnhakuun!
Saara Inkinen