Suomen Nuorkauppakamarien digilehti johtajuudesta
Suomen Nuorkauppakamarien digilehti johtajuudesta

Omistajuus on toimitusjohtajan tunnusominaisuus 

Pörssiyhtiön toimitusjohtajuus on monelle kunnianhimoiselle urakiitäjälle työelämän pitkän aikavälin tavoite. Ja vaikkei suoraan olisikaan, on julkisen osakeyhtiön toimitusjohtajaksi valikoitunut henkilö päässyt niin monen seulan läpi, että osaa kertoa, mitä vaativa johtamistehtävä ja siihen pääseminen vaativat. Spinnova Oyj:n toimitusjohtaja Tuomas Oijala koulutti nuorkauppakamarilaisille toimitusjohtajan tehtävänkuvasta ja vaatimuksista. 

Teksti: Heikki Liukkonen Kuva: Elina Happonen 

Toimitusjohtajan työ on kokonaisvaltaista vastuunkantamista yrityksen operatiivisesta toiminnasta. Toimitusjohtajalla on palveltavanaan monia sidosryhmiä, kuten esihenkilönä toimiva hallitus tai viimekädessä omistajat, yrityksen johtoryhmä, henkilökunta ja asiakkaat. 

  • Keskeistä on luottamuksen rakentaminen, ymmärtäminen ja kuunteleminen, jotta voi ohjata toimintaa haluttuun suuntaan ja saa sidosryhmiltä toimilleen hyväksynnän, Tuomas Oijala sanoo. 

Hän on toiminut pörssilistatun, jyväskyläläislähtöisen selluloosakuituteknologiaan keskittyvän Spinnova Oyj:n toimitusjohtajana tammikuusta 2024 lähtien. Ennen Spinnovaa Oijala on hankkinut kannuksia liiketoiminnan johtotehtävissä hissiyhtiö Koneen liiketoimintajohtajana, maajohtajana ja yrityskauppojen parissa. Vaikka kokemusta johtamisesta on, on toimitusjohtajuus ollut hänelle opettavainen kokemus. 

  • Vaikka toimitusjohtaja on vastuussa kaikesta yrityksen operatiivisesta toiminnasta, ei hänen kuulu tehdä kaikkea tai puuttua kaikkeen. Ohijohtaminen on klassikkovirhe, joka heikentää myös väliportaassa olevien johtajien motivaatiota. On synnytettävä luottamusta ja annettava vastuuta, johtoryhmän ja henkilöstön osallistaminen keventää myös omaa työkuormaa, Oijala valistaa. 

Toimitusjohtaja on usein suurissa organisaatioissa niin korkeassa hierarkisessa asemassa, että huolettomasti esitetyt neuvot tai kysymykset saatetaan ymmärtää toimitusjohtajan mahtikäskyinä. On syytä varoa toimimasta kuin norsu posliinikaupassa. Ohijohtamisen sijaan Oijala neuvoo, että pelkkä läsnäolo ja kiinnostuneisuus yrityksen toiminnoista antavat vahvan signaalin välittämisestä.  

Nöyryys, omistajuus, vaativuus ja liiketoimintaosaaminen perusominaisuuksina 

Kysymykseen siitä, millaisilla ominaisuuksilla toimitusjohtajaksi voi päästä tai mitä sellaiselta odotetaan, on luonnollisesti vaikea antaa lyhyttä ja yksiselittäistä vastausta. Tuomas Oijala tunnistaa kuitenkin työuraltaan muutaman tärpin. 

  • Yksi keskeisimpiä johtajan ominaisuuksia on omistajuus. Se on kaikilla organisaation tasoilla harjoittelijasta johtoryhmän huoneeseen sellaista vastuunottoa, että todella katsotaan tehtävät suoritetuiksi oikein ja ajallaan. Omistautunut henkilö ei ikinä selittele tai syyttele epäonnistumisista muita, vaan kantaa ja tuntee henkilökohtaista vastuuta hänelle uskotuista tehtävistä, hän kiteyttää. 

39-vuotias Oijala on taustaltaan tuotantotalouden diplomi-insinööri Aalto-yliopistosta. Hän muistaa tyypillisen vastavalmistuneen maisterin tunteen korkeasta osaamisesta ja kaikkitietävyydestä. Suurissa organisaatioissa tuoreen yliopiston kasvatin itseluottamusta pursuavaa ylpeyttä olisi kuitenkin tärkeää toppuutella. 

  • Nöyryys on hyve työelämässä ja erittäin hyödyllinen sen alkupäässä. Muiden kokemusta kannattaa arvostaa ja siinä nuorempien kukkoilu vähentää tilaa muilta, hän sanoo. 

Toimitusjohtajana on myös tärkeää olla ajan hermolla yrityksen ydinliiketoiminnasta, tuotteesta, ratkaisusta, ansainlogiikasta ja asiakkaista. Johtamistyössä ei voi ulkoistaa itseään organisaation päätarkoitukselta. Siitä on Oijalan mielestä oltava toimitusjohtajalla hyvä ymmärrys, vaikka korkein asiantuntemus esimerkiksi tutkimus- ja kehitystoiminnasta olisikin luonnollisesti siihen erikoistuneilla organisaation jäsenillä. 

  • Tärkeää toimitusjohtajuuden menestykselliselle hoitamiselle on myös parhaiden ihmisten valitseminen ja heiltä suurien asioiden odottaminen ja vaatiminen, Tuomas Oijala listaa. 

Kovat tavoitteet kysyvät myös kovaa työtä 

Helmikuisena arki-iltana toimitusjohtaja Tuomas Oijala heijastaa yleisölleen Helsingin Nuorkauppakamarin koulutuksessa tilintarkastusyhteisö PwC:n tiloissa PowerPoint-esityksensä kalvon, jossa on kuva muutamista menestyneistä johtajista maailmalla, kuten Steve Jobs ja Elon Musk. He eivät ole tulleet tunnetuiksi kaikkein helpoimpina johtajina tai mukautuvimpina persoonina, vaan yhdistävänä tekijänä ovat korkea vaatimustaso ja ajoittain kireäkin ilmapiiri. 

  • Nekin ihmiset, jotka esimerkiksi myönsivät, ettei Steve Jobsin läheisyydessä työskentely ollut helppoa, ovat sanoneet, että hänen vaativuutensa ja korkeat standardinsa mahdollistivat sen vallankumouksellisen tuotekehitystyön, jota Applella tapahtui, Oijala sanoo. 

Vaatimustasoa ei pidä käsittää niin, etteikö työyhteisön työhyvinvoinnilla ja työtyytyväisyydellä olisi merkitystä. Se on tärkeä mittari myös toimitusjohtajalle. Mutta työhyvinvoinnin ei tarvitse olla sitä, etteikö työ voisi olla vaativaa. 

  • Jos organisaatiolla on korkeat tavoitteet, on luonnollista, että myös matka kohti tavoitteita on vaativa, jopa raskas. Ei mestaritason ultrajuoksijakaan nauti matkasta, vaan fiiliksestä, kun on sen matkansa suorittanut, hän vertaa. 

Ja vaikka työtyytyväisyys on tärkeä mittari, johtaja kohtaa väistämättä myös tilanteita, jossa hän joutuu tekemään myös kovia tai epäsuosittuja päätöksiä johtaakseen yrityksen kurssia oikeaan suuntaan. 

  • Usein sanotaan, että älkää tehkö niinkuin minä teen, vaan niinkuin minä sanon. Toimitusjohtajana se on juuri päinvastoin, on johdettava edestä ja esimerkillä. Toimitusjohtajana on nautittava työstä ja heittäydyttävä siihen, Oijala sanoo. 
Share this article
Shareable URL
Prev Post

Veera Kauppi: Salibandyn tähti ja inspiraation lähde 

Read next