Suomen Nuorkauppakamarien digilehti johtajuudesta

Lue näköislehti

Suomen Nuorkauppakamarien digilehti johtajuudesta

Ole gaalojen aatelia!

Kaikkia jännittää ensimmäinen JCI-Gaala, koska illallinen puheineen, palkintojenjakoineen ja tansseineen tunnetaan hyvin juhlavana kamaritapahtumana, johon liittyy paljon sääntöjä. Oheisesta listasta voit tutustua gaalaetiketin perusasioihin. 

Pukeutuminen 

Gaalaillallisella pukukoodina on aina smokki tai tumma puku. Nuorkauppakamarin tilaisuuksissa ei yleensä käytetä frakki -pukukoodia.  Noudata kutsussa annettua pukeutumisohjetta ja kysy tarvittaessa järjestäjiltä neuvoa, jos olet epävarma. JCI -maailmassa on muutamia kamareita, joilla on tunnusomainen väri gaalailloissa. Amandojen tunnusvärinä on punainen juhlapuku ja Tampereen NKK miehillä valkoinen smokki.    

Miehillä tumma puku on yksivärinen, joko musta, tummansininen tai tummanharmaa. Sen kanssa käytetään valkoista kauluspaitaa ja hillittyä sinisävyistä tai harmaata solmiota, jonka voi korvata hillityllä rusetilla. Juhlallisimmillaan solmio on helmenharmaa. Musta solmio kuuluu hautajaisiin, ei gaalaan. Asun voi täydentää valkoisella taskuliinalla. 

Tumman puvun vaihtoehtona on smokki, joka on perinteisesti musta tai yönsininen. Smokin asusteita ovat musta rusetti, smokkivyö tai –liivi, valkoinen taskuliina sekä mustat kiiltonahkakengät ja pitkävartiset mustat sukat. Voit käyttää myös juhlakelloa.  

Naisilla juhlapuvun tulee aina olla täyspitkä ja helman alta saavat näkyä vain kengän kärjet. Juhlapuku on näyttävämpi kuin iltapuku, jota käytettäessä ei ole niin suurta väliä, kuinka paljon kenkää näkyy. Asuun kuuluu yleensä pienikokoinen olkahihnaton laukku tai kirjekuorilaukku. Paljaat hartiat peitetään ruokailun aikana juhlashaalilla tai stolalla. Käsineet ovat myös sallittuja, mutta niiden tulisi olla pitkät ja ulottua kyynärpäiden yli. Housupuku on myös hyväksyttävä vaihtoehto juhlapukeutumisessa.  

Illallisella laukun saa kätevästi roikkumaan tuolin selkänojasta, mutta hihnattomien laukkujen kanssa tilanne voi olla hankalampi. Pöydälle laukkua ei tulisi asettaa, sylissä se on vaikea pitää paikoillaan, ja lattialle jätetty laukku voi kadota pöytien alle. Potkittu laukku ei myöskään tee suurta juhlavaikutelmaa. Kaupoista löytyy erillisiä laukkukoukkuja, jotka mahdollistavat laukun ripustamisen pöydän reunasta, jos laukussa on sopiva remmi. Sopiva paikka voi olla myös esimerkiksi ikkunalaudan, baaritiskin tai jonkinlaisen tason kohdalla. Vaihtoehtoisesti laukun voi jättää naulakkoon pöytäosuuden ajaksi. 

Pinssit. Iltagaaloissa ja juhlapukeutumisessa käytetään vain pientä kullanväristä juhlapinssiä. Jäsenpinssiä ei käytetä gaalassa. Senaattorit ja Phil Pugsley -säätiön lahjoittajat voivat käyttää pinssiään myös juhlapukeutumisessa. Palkintotuomarit saavat oman pinssin tuomaroinnista, jota voivat käyttää myös juhlapuvussa.  

Kansainvälisissä kokouksissa gaalaillassa voi käyttää gaalaribbonia, eli juhlapuvun kanssa käytettävää oman maan sävyistä nauhaa. 

Puheenjohtajan käätyjä käytetään pääsääntöisesti Nuorkauppakamarin järjestämissä iltatilaisuuksissa (klo 18-24), eikä niitä käytetä koskaan ns. arkipuvun kanssa. Käädyt eivät saa koskettaa paljasta ihoa ja miehillä käätyjen käyttö vain paidan kanssa on kielletty. 

Perusasioita  

Yleensä ennen gaalaa kokoonnutaan oman kamarin kanssa yhdessä KamariSkumpille, jossa puheenjohtajalle puetaan käädyt iltaa varten ja odotellaan oman porukan Gaalakuvausta. Kuvaus on tarkkaan aikataulutettu ja siitä ei ole hyvä myöhästyä.  

Juhlasaliin saavutaan rauhallisesti ja tervehditään vuorollaan illan isäntiä joko kättelemällä tai JCI kulttuurin mukaisesti kevyellä halauksella. Tämän jälkeen etsitään oma pöytä. Joissakin gaalailloissa pöydät on plaseerattu. 

Esittäydy vierustovereille, jos ette ole saapuneet samassa seurueessa. Kättely tapahtuu aina seisten ja silmiin katsoen. 

Puheiden aikana ei puhuta, syödä tai juoda, vaan ollaan hiljaa ja kuunnellaan kohteliaasti, vaikka aihe ei sinua koskettaisikaan. Pidäthän huolen, että kännykässä ei ole ääntä päällä. Viestien ja somen näppäilykään ei kuulu juhlaan, varsinkaan kesken puheiden. 

Hoida kaikki mahdolliset tarpeet ennen alkuruoan ja mahdollisen ensikaadon tarjoamista, sillä pöydästä saa poistua vasta pääruoan jälkeen. Pakottavasta tarpeesta johtuva poistuminen on syytä suorittaa mahdollisimman huomaamattomasti sopivassa tilanteessa. Salista ei myöskään poistuta kesken puheen tai muun ohjelman. Jos pöytään palatessasi huomaat, että puhe on jo ehtinyt alkamaan, jää huomaamattomasti odottamaan sen loppua oven viereen. 

Virallisen osuuden jälkeen alkaa rennompi illanvietto. Tämä ei siltikään vapauta sinua hyvästä käytöksestä. JCI harrastuksen yksi kohokohdista on verkostoituminen ja rennompi illanvietto mahdollistaa tämän loistavasti. Seurueeseen liityttäessä on kohteliasta pyytää siihen lupaa pöydässä jo istuvilta. Pöytäseurueesta poistutaan asiasta kohteliaasti ilmoittamalla. 

Yhteislaulu on tärkeä osa kamarijuhlia ja juhlissa voi syntyä myös spontaaneja laululiikkeitä vaikkapa pöytäkunnittain, mutta tällöin on huolehdittava, että laululla ei häiritä ohjelmaa, puheita tai laulunjohtajaa (jos sellainen on valittu). Gaalailloissa lauletaan usein alueiden omia tunnuslauluja. 

AJOITUS JA MALJAT 

Syömisen aloittaminen  

Käytännön syistä on usein haasteellista aloittaa syöminen samanaikaisesti, erityisesti pitkissä pöydissä, missä ruoka saapuu eri aikaan. Erikoisruokavalion annokset voivat saapua ensimmäisinä tai viimeisinä. Kohteliainta on odottaa, kunnes kaikilla on ruokaa, ennen kuin aloitetaan syöminen. Pienemmissä pöydissä tämä on helpompaa toteuttaa.  

Suurilla illallisilla lämmin ruoka harvoin paranee kylmetessään. Tärkeintä on, että omalla seuralaisella ja vastapäisellä parilla on ruokaa. Vieressä istujankin ruoan saapumisen voi odottaa. Jos pöytiin on valmiiksi katettu kylmä alkuruoka, on silloin helppoa aloittaa koko salissa yhtä aikaa syöminen. Pääpöytä antaa merkin ruokailun aloittamisesta. Jos ruokailun tarjoilu katkeaa, voi pyytää naapureilta lupa aloittaa ruokailu. Naapurit vastaavat yleensä hyvän ruokahalun toivotuksella. Tärkeää on siis osata antaa muille lupa aloittaa tai pyytää itse lupaa ruokailun aloittamiseen. 

Maljan nosto 

Maljojen kohottaminen on olennainen osa juhlia. Nykyään on täysin hyväksyttävää nostaa malja ja vastata siihen sekä alkoholittomalla että alkoholipitoisella juomalla. Alkoholittomuus ei saa vaikuttaa juhlatunnelmaan. 

Gaaloissa yleisiä maljoja esittävät pääasiassa puhujat, jotka voivat kohottaa maljan esimerkiksi järjestölle tai tietylle jäsenelle. Tällöin kaikki muut vastaavat kohottamalla oman lasinsa puhujan suuntaan tai kohteen suuntaan. 

Pöydässä maljat voidaan juoda pöytäkunnittain tai suurissa pöydissä myös pienemmissä ryhmissä. Koko pöydän maljoitellessa malja kohotetaan selkeästi kaikkia kohti. Pienimuotoisempi maljan kohottaminen noudattaa tarkkaa kaavaa, missä mies aloittaa oman seuralaisensa, sitten vasemmalla puolella istuvan naisen ja lopulta vastapäätä istuvan naisen maljalla. Maljojen kohottelu on kuitenkin nopeasti omaksuttavissa, ja ryhmä voi toimia täydellisen harmonisesti. Jos maljoja kohotetaan ainoastaan oman seuralaisen kanssa, molemmat säilyttävät katsekontaktin, juovat lasista ja kohottavat hieman lasiaan. 

Kun maljaa kohotetaan, se nostetaan olkapään korkeudelle. Lasien yhteen kilauttaminen ei ole välttämätöntä, etenkin suurissa juhlissa. On tärkeää seurata muiden vieraiden käyttäytymistä ja kysyä rohkeasti neuvoa kokeneemmilta juhlijoilta selviytyäkseen ensimmäisestä gaalastaan. 

Neea Honkanen 

Share this article
Shareable URL
Prev Post

Johtaja, tee itsestäsi tarpeeton! 

Next Post

Kestävästi kohti 2030

Read next