Lapset saavat äänioikeuden yli 30 kunnassa

Lapset pääsevät äänestämään lastenvaaleissa europarlamenttivaalien yhteydessä ympäri Suomen. Suomen Nuorkauppakamarit ry, Porin kaupunki ja Kuntaliitto kokoavat yhdessä valtakunnallisen ehdokasasettelun, jossa fiktiiviset eläinhahmot kilpailevat lasten äänistä päästäkseen matkalle Eurooppaan.

Lasten vaalien äänestyspisteitä löytyy eurovaalien aikana ympäri maata, aina Turusta Kuusamoon saakka. Ainakin 30 kuntaa on jo mukana ja lisää odotetaan.
– Haluamme tehdä vaaleista ja äänestämisestä kaikkien yhteisen tapahtuman, joka luo positiivisen tunnejäljen tulevaisuuden äänioikeutetuille. Porin kaupunki on järjestänyt lapsille omat vaalit menestyksekkäästi ja haluamme kannustaa myös muita kuntia samaan, sanoo Suomen Nuorkauppakamarit ry:n lasten vaalien projektipäällikkö Elna Jokinen.
– Lasten vaalit on herättänyt paljon kiinnostusta eri puolilla Suomea ja innostuimme, kun Nuorkauppakamarista otettiin yhteyttä. Pääsemme kokeilemaan ensimmäistä kertaa valtakunnallista lasten äänestystä monella eri paikkakunnalla. Myös Kuntaliitto tukee meitä lasten vaalien laajentamisessa, iloitsee Porin kaupungin viestintäyksikön päällikkö Salla Rajala.

Äänestyspäivät vaihtelevat paikkakunnittain. Tiedot äänestyspaikoista ja -ajoista kootaan osoitteeseen www.lastenvaalit.fi. Ehdokasasettelu julkaistaan samalla sivustolla 10.5.2019.

Lasten vaaleissa virallisen eurovaalipaikan läheltä löytyy omatoiminen lasten vaalipiste kunnan valinnan mukaan jo ennakkoäänestyksen aikana tai varsinaisena vaalipäivänä 26.5. Lapsi voi äänestää vanhemman tai muun aikuisen opastuksella. Kaikkien paikkakuntien lasten vaalien tulokset lasketaan yhteen ja voittaja julkistetaan varsinaista vaalipäivää seuraavalla viikolla. Voittavan hahmon terveiset viedään myös Euroopan parlamenttiin valittaville Suomen edustajille.
– Toivomme, että perheen pienimpien into päästä vaikuttamaan lapsille mieluisaan asiaan vetää mukanaan myös heidän vanhempansa käyttämään ääntään EU-vaaleissa, pohtii Suomen Nuorkauppakamareiden puheenjohtaja Ellimaija Ahonen.

Some-päivityksestä valtakunnalliseksi ilmiöksi

Ensimmäiset lasten vaalit järjestettiin Porissa kuntavaaleissa 2017. Idea vaaleihin lähti liikkeelle Facebook-päivityksestä, jossa turhautunut äiti tuskaili, kun lapsi ei ollut saanut pudottaa äidin äänestyslipuketta vaaliuurnaan. Nyt lasten vaalit on järjestetty Porissa kolmesti.
– Toiveenamme on järjestää lasten vaalit seuraavissa kuntavaaleissa vielä isommin. Olemme jo viritelleet ajatuksia Nuorkauppakamarin ja Kuntaliiton kanssa vuoden 2021 vaaleja varten, kertoo Rajala.
Ilmiön levittämiseen on hyvät edellytykset, sillä Kuntaliitolla on vahvat jäsenverkostot ja Suomen Nuorkauppakamareilla on kymmenien vuosien kokemus valtakunnallisten konseptien levittämisestä. TET-työelämään tutustuminen on tästä hyvä esimerkki.

Lisätietoja antavat:

Elna Jokinen, projektipäällikkö, Suomen Nuorkauppakamarit ry, puh. 040 576 4748

Elli-Mari Sulonen, viestintäsuunnittelija, Porin kaupunki, puh. 044 701 9783

Salla Rajala, viestintäyksikön päällikkö, Porin kaupunki, puh. 044 701 9789

Hanna Kaukopuro-Klemetti, tiedottaja, Suomen Kuntaliitto ry, puh. 050 597 4918

Aiheeseen liittyvää materiaalia: www.lastenvaalit.fi

Kuva lasten vaaleista, kuvaaja Porin kaupunki / Marika Virtanen

Lasten vaali on järjestetty Porissa jo kolme kertaa. Nyt vaalia laajennetaan ympäri Suomea.
Share this article
Shareable URL
Prev Post

Anu Haapasalo Kokkolan Nuorkauppakamarista senaattoriksi #77786

Next Post

Lasten vaalien ehdokkaat julki – äänestämään pääsee yli 140 paikassa

Read next