Suomen Nuorkauppakamarien digilehti johtajuudesta

Lue näköislehti

Suomen Nuorkauppakamarien digilehti johtajuudesta

Muistilista paremman tulevaisuuden rakentajalle

Mieti hetki, miltä maailma näytti 10 vuotta sitten. Kuinka paljon on sen jälkeen muuttunut? Miten oma elämäsi on tässä ajassa muuttunut? Mieti nyt aikaa saman verran eteenpäin. Osaatko kuvitella, miltä maailma voisi silloin näyttää? Kerro muutosten suuruus vielä kahdella, saatat päästä jo lähelle sitä, minkä verran tuossa ajassa ehtii muuttumaan. 

Tulevaisuus ei kehity suoraviivaisesti, vaan kiihtyvällä vauhdilla ja koko ajan suuntaansa muuttaen. Kukaan ei pysty vielä sanomaan, millainen tulevaisuus meitä odottaa 10 vuoden päässä. Voimme lähinnä tarkkailla, millaiset muutosvoimat vaikuttavat tällä hetkellä ja kuvitella, millaiseen todellisuuteen ne saattavat meidät johtaa. 

Vaikka emme voi tietää, mikä mahdollisista tulevaisuuksista tulee toteutumaan, me jokainen kuitenkin vaikutamme siihen, mitä kohti kuljemme. Kaikki se, mitä teemme tänään, johtaa suoraan siihen, millainen huominen meille muodostuu. Kun näitä tekoja, valintoja ja päätöksiä kerääntyy riittävästi, muuttuu tulevaisuuden suuntakin. Tulevaisuuden suuntaan vaikuttavat kuitenkin tekojemme lisäksi lukemattomat yllättävät ja hallitsemattomat asiat. Se, miten suhtaudumme ja reagoimme näihin, antaa niille merkityksen. Jokainen muutos kun pitää sisällään sekä mahdollisuuden että uhan siemenen.  

Kun ymmärtää nämä kaksi asiaa: 

 1. tulevaisuus rakentuu tämän päivän tekojen pohjalta 
 1. jokainen muutos voi johtaa sekä uhkiin että mahdollisuuksiin 

ymmärtää myös, miten tulevaisuutta voi lähteä rakentamaan. Kukaan ei pysty muuttamaan maailmaa yksin, mutta mikään ei myöskään muutu, ellei joku ensin unelmoi paremmasta tulevaisuudesta, päätä tarttua toimeen, puhu muita mukaan ja lähde rakentamaan haavekuvasta totta. 

Näiden ajatusten pohjalta koostin tulevaisuuden tekemisen avuksi muistilistan: 

 1. Unelmoi paremmista tulevaisuuksista. 
 1. Valitse, millaista tulevaisuutta haluat lähteä rakentamaan joko itsellesi, yrityksellesi tai maailmalle ja konkretisoi se kuvin tai sanoin. 
 1. Mieti, mikä on yksi sellainen asia, jonka voit tänään tehdä ja joka vie piirun verran lähemmäs unelmaasi. 
 1. Onko teko vastuullinen? Jos on, toteuta se. 
 1. Toista mahdollisimman usein. 
 1. Ota mahdollisimman monta muuta mukaan. 
 1. Johda prosessia systemaattisesti. 
 1. Kun jotain yllättävää tapahtuu, valitse reaktiosi sen mukaan, mikä vie kohti haluttua tulevaisuutta.  
 1. Tieto lisääntyy matkan varrella, joten muuta tarvittaessa suuntaa, jos jokin muu tulevaisuus näyttääkin paremmalta vaihtoehdolta. 
 1. Siedä epävarmuutta ja luota prosessiin. Jos et saavuta unelmaasi, pääsit kuitenkin paljon pidemmälle, kuin jäämällä paikalleen. 

Teksti: Irina Kujanpää

Share this article
Shareable URL
Prev Post

Lead with positivity! Online Growth and Development Academy

Next Post

ILOITSE, INNOSTA JA KANNUSTA

Vastaa
Read next