Suomen Nuorkauppakamarien digilehti johtajuudesta
Suomen Nuorkauppakamarien digilehti johtajuudesta

Kaikki työt eivät ole etelässä 

Muuttaminen on raskasta ja toiselle puolelle Suomea muuttaminen on sitä varmasti. Pääkaupunkiseutu tarjoaa runsaasti työmahdollisuuksia ja on ihmisiä, jotka eivät missään tapauksessa muuttaisi etelää edemmäs. Esimerkiksi vastavalmistunut saattaa kuitenkin kohdata kilpailua ja ensimmäisten työpaikkojen saaminen voi tuntua ylitsepääsemättömältä. Siksi varsinkin nuorelle maakunnat ovat mahdollisuus. 

Valtion ja kuntien virastoja on ympäri Suomen ja maakunnissa määräaikaisiin virkasuhteisiin voi olla alasta riippuen vähän hakijoita. Kokeneemmilla työntekijöillä ensimmäisen vakituisen tai parempipalkkaisen viran saaminen voi olla nopeampaa muualla kuin Helsingissä. 

Korona-aikana oli pienimuotoisena trendinä muuttaa maalle etäilemään. Miksipä se ei onnistuisi nykyäänkin? Jos ei halua vaihtaa työpaikkaa, ainakin asumisen kustannuksissa on mahdollista säästää. Pienemmissä kaupungeissa aikaa ei kulu turhaan kulkemiseen ja kellokorttiin saa helpommin saldoa vaikkapa pitkää viikonloppua varten. 

Vähän muuttanut saattaa pelätä sosiaalisten suhteidensa katkeamista. Voiko aikuisena saada uusia ystäviä? Tässä asiassa ei automaattisesti päde se, että muutoksessa menettäisi sen, mitä itsellä jo on. Muuttamaan valmis on todennäköisesti jo valmiiksi liikenteessä avoimella asenteella. Savossa uskalletaan kuulemma jutella tuntemattomillekin. Ja toimiihan Suomessa eräs aktiivinen alle 40-vuotiaiden järjestö, mikä auttaa verkostoitumaan. Jos elämä vie ajan mittaan vaikkapa ympäri Suomen (tai miksei ulkomaille), siitäkin voi myöhemmin olla hyötyä, että tuntee kollegoita ympäri Suomea.  

Kaikilla ei tietenkään ole samaa elämänvaihetta – joskus perheellisenkin on harkittava muutosta. Tässä vaiheessa uhat voivat vaikuttaa mahdollisuuksia suuremmilta ja perheellinen joutuu joka tapauksessa tekemään yksin muuttavaa enemmän hyöty-haitta-punnintaa. Uskaltaako kumppanin työn perässä siirtää koko elämän toisaalle? Löytyykö pienemmältä paikkakunnalta elinkeino kahdelle? Jos ostat asunnon, löytyykö uutta työtä, jos työpaikka lähteekin alta? 

Uskaltaako siis työn perässä muuttaa? Muuttamisen mahdollisuutta ei kannata suoralta kädeltä tyrmätä, vaikka ajatus tuntuisi vaikealta. Entäpä jos huomaatkin ilmoituksen unelmien työpaikasta normaalin työssäkäyntialueesi ulkopuolelta? Muuttamista pelkäävää voi jäädä harmittamaan, että ei koskaan edes hakenut. 

Eira Myllyniemi

Kirjoittaja on Johtaja-lehden päätoimittaja, joka asuu ja työskentelee Keski-Suomessa.

Share this article
Shareable URL
Prev Post

Nuorkauppakamarista varmuutta uusiin haasteisiin 

Next Post

Tet-harjoittelu tulee nuorkauppakamarista 

Read next

Kehittyvä johtaja

Nuorkauppakamarissa kehittyminen on jatkuva olotila. Kehitysorganisaatio ei koskaan vietä kahta samanlaista…