Suomen Nuorkauppakamarien digilehti johtajuudesta

Lue näköislehti

Suomen Nuorkauppakamarien digilehti johtajuudesta

HEL-UnTrashed – eroon roskista

TEKSTI: Terhi Siitonen ja Henna Paatola, Helsingin Nuorkauppakamari


Oli loppukeväinen keskipäivä ja aurinko lämmittele mukavasti poskipäitä. Helsingin Nuorkauppakamarin vuoden 2018 tapahtumavastaava Terhi Siitonen nautti työpäivän keskellä lounasta tiimiläistensä Fredrik Kindstedin ja Henna Paatolan kanssa Helsingissä Ravintola Loisteen kattoterassilla. Tapaamisen aiheena oli World Cleanup Day 2018.

Terhin tapahtumatiimissä oli jo aiemmin käyty keskustelua siitä, että olisi hienoa päästä tutustumaan siihen, miten kaupunkimme toimii. Lounaan edessä syntyi ajatus näiden kahden teeman yhdistämisestä. HEL-UnTrashed sai alkunsa, vaikka nimen se saikin vasta myöhemmin.

Terhi liittyi kamariin vuonna 2016 ja jo silloin koki, että haluaa nuorkauppakamariharrastuksen myötä kehittää itseänsä ja verkostoitua, mutta lisäksi olla mukana yhteiskunnallisesti vaikuttavassa toiminnassa. Vuonna 2018 tapahtumatiimin ja HEL-UnTrashed projektin myötä mahdollisuus tähän vihdoin koitti. HEL-UnTrashed -projektitiimi syntyi sangen helposti, kun saman henkiset ihmeset löysivät toisensa.

Projektin nimessä haluttiin korostaa pääkaupunkiseutua, Helsinkiä, ja ympäristön puhtautta. Nimi projektille lopulta syntyi projektissa myös alusta saakka mukana olleen Veera Anttilan ja Terhin kahvitellessa jokunen viikko myöhemmin.

HEL-UnTrashed projekti on pääkaupunkiseudun nuorkauppakamareiden yhteisprojekti, jossa tavoitteena on tutustua siihen, miten pääkaupunkiseutu toimii ekologisesti ja kestävästi, sekä verkostoitua pääkaupunkiseudun organisaatioiden kanssa, jotka omalla toiminnallaan edistävät kestävää kehitystä.

 

Mitä tapahtui vuonna 2018

HEL-UnTrashed toteutettiin ensimmäisen kerran syyskuussa 2018. Tuolloin yhden viikon aikana järjestettiin maanantaista perjantaihin kunakin päivänä yritysvisiittejä muun muassa Viikinmäen jätevedenpuhdistamolle, joka osoittautui viikon vetonaulaksi.

Viikko huipentui World Cleanup Dayhin 15. syyskuuta, jolloin hyisessä säässä innokkaat roskien kerääjät kokoontuivat Helsingin Toikoinrantaan. Ranta kerättiin roskista ja päästiin samalla MTV3 seitsemän uutisiin. Hyisestä säästä huolimatta yhteen hiileen puhaltanut tiimi tiesi, tämä oli vasta alku. Yllättävää oli, että vaikka markkinointi kohdistettiin vain pääkaupunkiseudun nuorkauppakamareihin, herätti tapahtumat kiinnostusta myös kamaritoiminnan ulkopuolella.

Projekti sain tunnustusta vuoden lopussa Helsingin nuorkauppakamarin vuosijuhlassa. HEL-UnTrashed pokkasi vuoden 2018 ”Uusi Brändi” kiertopalkinnon. Palkinto on kiertänyt kamarissa vuodesta 2004 lähtien.

 

Mitä luvassa 2019?

Hieno projekti saa jatkoa vuonna 2019. Tiimi on saanut lisävahvistusta muun muassa uusista koejäsenistä ja uusia yhteistyökumppaneita. Aktiivisesti puhtaamman kaupungin puolesta toimivien yritysten toimintaan tutustumisen lisäksi projektissa järjestetään yhteistyössä Helsingin uuden ajan keskuskirjasto Oodin Hyvä Paha Muovi -tapahtuma 1.6.2019.

Hyvä Paha Muovi- tapahtuma on kaikille avoin ja ilmainen tapahtuma Oodin tiloissa.

– Olin positiivisesti yllättynyt Oodin innokkuudesta lähteä mukaan tapahtumaan kumppaniksemme. Oodille tulee paljon yhteydenottoja yhteistyöhön liittyen. Nuorkauppakamariprojektimme erottui edukseen joukosta ja yhteistyökuviosta päästiin nopeasti yhteisymmärrykseen. Kaikki kävijätavoitteet Oodin tapahtumiinsa ovat tähän mennessä ylittyneet Oodin yhteyshenkilömme mukaan, joten meidän odotuksemme Hyvä Paha Muovi -tapahtumaan ovat myöskin korkealla, kertoo Terhi, joka toimii myös tänä vuonna projektin projektipäällikkönä.  

Tapahtumassa järjestetään mielenkiintoinen muoviin liittyvä paneelikeskustelu, sekä kierrätykseen liittyvä kierrätyskoulua, sekä leikkimielinen kierrätyskisa. Mukana tapahtumassa on myös Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY, joka tarjoaa kierrätykseen liittyvää neuvontaa.  

HEL-UnTrashed projektissa on huomioitu seitsemän YK:n kestävän kehityksen tavoitetta. Projektissa järjestettävien tapahtumien kautta osallistujilla on mahdollisuus saada tietoa omien arkipäiväisten valintojen merkityksestä paikallisesti, mutta myös ilmastomuutoksen kannalta. Tämän vuoden Hyvä Paha Muovi -tapahtumalla halutaan ennen kaikkea rikkoa myytit ja murheet muovin käyttöön ja kierrätykseen liittyen. Ja totta kai HEL-UnTrashed on mukana tänäkin vuonna World Cleanup Dayssä 21.9.2019!

HEL-UnTrashed projektilla on oma Facebook sivu, johon projektitiimiläiset ovat nostaneet artikkeleita ympäristöasioihin liittyen kuluneen vuoden ajan. Myös projektissa järjestettävät tapahtumat julkaistaan projektin sivulla.  Tänäkin vuonna projektin tapahtumiin ovat tervetulleet kaikki ympäristöasioista ja kestävästä kehityksestä kiinnostuneet.

Toivotamme kaikki Nuorkauppakamarilaiset, sidosryhmät ja muutkin aiheesta kiinnostuneet perheineen tervetulleeksi viettämään kiva lauantaipäivä Oodissa 1.6.2019.

#HELUnTrashed #worldcleanupday #HyväPahaMuovi #JCIFinland

Tapahtuman yhteistyökumppanit:

#KeskustakirjastoOodi  #Plastep  #PureWasteTextiles  #HelsinginSeudunYmpäristöpalvelut #Exove #Smart & Clean #munteko #MaiLife

 

Share this article
Shareable URL
Prev Post

Viestinnällinen intranet

Next Post

Tampere Business Meet kutsuu verkostoitumaan

Read next