Teksti ja kuvat: Eelis Norja
Tänä vuonna nuorkauppakamariväki sai tutustua maailmankokouksessa Taiwaniin sekä sen kulttuurillisiin että kulinaarisiin erikoisuuksiin. Suomesta oli matkalla kattava joukko ensikertalaisia, kokeneempia kokouskävijöitä, aveceja ja senaattoreja. Yhteensä Suomen delegaatiossa oli 41 nuorkauppakamarilaista ympäri Suomea. JC-kokousmatka on luonteva tapa järjestää pitkä ulkomaanloma: yhdet olivat ottaneet hieman lomaa ennen kokousta ja toiset taas ottivat lomaa kokouksen jälkeen.
Tuttuun tapaan moni JC suuntasi Taiwaniin jo hieman ennen kokousta, jotta voisi matkailla omatoimisesti tai osallistua virallisiin ennakko-ohjelmiin. Itse päädyin Etelä-Koreaan ja siellä vierailin muun muassa paikallisessa Suomen suurlähetystössä. Mutta se onkin toinen tarina ja toinen matka.
Maailmankokouksen ennakko-ohjelmista, ns. “pre-eventeistä” ehkäpä legendaarisin on Bavarian Night, joka alkujaan on toiminut Saksan delegaation Get together -tapahtumana maailmalla. Ajan kuluessa siitä on kuitenkin tullut ikään kuin epävirallinen kokouksen avaustapahtuma. Siispä maanantaina moni suomalainenkin löysi toisensa sekä paljon kansainvälisiä ystäviä Bavarian Nightista, jossa ilta kului kuulumisia vaihdellen lähes pikkutunneille saakka.
Itse virallinen maailmankokous pääsi alkamaan kunnolla tiistaina, jossa kokousvieraat osallistuivat erilaisiin ohjelmiin. Koko maailmankokousviikon ajan tarjolla oli rautaisia workshoppeja, luentoja, yritysvierailuja sekä mahdollisuus päästä tutustumaan paikalliseen kulttuuriin.
Maailmankokouksen alussa osoittautui, että Euroopan suurin delegaatio tuli Suomesta. Oli syytä hymyyn. Tulojuhlassa saatiin hurrata kaikille pohjoismaisille puheenjohtajille ja suurimmat aplodit ja huomion sai Suomen kansallinen puheenjohtaja Aleksi Graf.
Seuraavina päivinä saatiin ihmetellä todella massiivista trade show -aluetta ja jännittää, mihin kaikkiin positioihin suomalaisia valittaisiin edustamaan ensi vuonna maailman kattojärjestössä. Osa pääsi näkemään ensimmäistä kertaa kansainvälistä debattikilpailua sekä kannustamaan Ulla Pirkolaa hänen kampanjoidessaan itseään kohti haastavampia kansainvälisiä tehtäviä.
Monelle suomalaiselle myös Taiwanin ruuat olivat eksoottisia ja maan kulttuuri muutenkin hyvin erilaista siihen nähden, mihin Suomessa on totuttu. Usealle kokouskävijälle tuli myös ohjelmiin muutoksia, kun Taifuuni iski Taiwanin saarelle aiheuttaen tuhoa ympäristössä – tosin allekirjoittanut lähti etsimään auki olevaa ravintolaa ja suoritti samalla noin 4 km kävelylenkin vesisateessa ja paikoitellen hyvin voimakkaassa tuulessa.
Kaikki hauska päättyy aikanaan ja niin myös Taiwanin maailmankokous. Gaalassa osa suomalaisista joutui ensin ns. “sikaosastolle”, mutta kaikkien onneksi heidät siirrettiin pöytään, jossa he saivat loppuillan erityistä VIP-kohtelua. Kun puheet oli pidetty ja ankkakeitot nautittu, oli tullut aika vaihtaa maailman puheenjohtajan käädyt seuraavalle puheenjohtajalle, mutta myös luovuttaa kokousjärjestäjän viiri seuraavalle kokousjärjestäjälle. Kokousvieraat taputtivat seisten, kun nämä seremoniat suoritettiin. Tämän jälkeen olikin aika viimeisille iltajuhlille, jatkoille sekä karaokelle, jonka paikallinen kulttuuri oli suomalaisille jo hyvin tutuksi tullut.
Matkailu avartaa ja siksi kannattaakin jo nyt miettiä, että näemmekö ensi vuonna Tunisiassa. Otetaanhan myös ensikertalaisia mukaan, jotta Suomen delegaatio olisi suurin silloinkin!
Eelis ”Mr.Norway” Norja