Pääsin edustamaan Suomen Nuorkauppakamareita JCI Global Partnership Summitiin New Yorkiin heinäkuun lopulla – olen todella kiitollinen tästä ainutlaatuisesta mahdollisuudesta!
Mistä tässä tapahtumassa oikeastaan oli kyse? Ohjelman pohjana olivat YK:n vuodenvaihteessa lanseeraamat Sustainable Development Goals eli 17 kestävän kehityksen globaalit tavoitteet vuosille 2016-2030. Mikäli Sustainable Development Goalsit eivät ole tuttuja entuudestaan, käy tutustumassa!
JCI Global Partnership Summit Waldorf Astoria Hotellilla ja YK:n päämajassa ruokki osallistujien ajatuksia ja haastoi ajattelemaan laatikon ulkopuolelta. Jo heti maanantai-illan avajaisissa Senegalin entisen pääministerin ja oikeusministerin Aminata Tourén puhe kosketti ja antoi asioille mittasuhteet: tämä on viimeinen sukupolvi, joka voi pysäyttää ilmastonmuutoksen. Afrikassa on enemmän kännykän omistajia kuin USA:ssa Kanadassa yhteensä! Avajaisillassa verkostoiduttiin JCI Japanin isännöimässä cocktail-tilaisuudessa ja kokous sai rennon startin.
Tiistaiaamun Morning Showssa estradilla säihkyi mm. VP Johanna Lundán aamun starttia eteenpäin juontaen ja mielenkiintoisia vieraita haastatellen. Kuulimme innostavia esityksiä mm. Kadi Kenkin vetämästä maailmanlaajuisesta World Clean Up Day -hankkeesta, jonka tiimellyksessä vuonna 2018 siivotaan koko Suomi yhdessä päivässä! Mediamyllytyksen kautta tavoitteena on saada maailman joka 20. asukas osallistumaan.
Flamingo Chicks -järjestön perustaja Katherine Sparkes kuvasi järjestön tärkeää toimintaa ja kertoi miten he pystyvät edistämään sosiaalista inkluusiota yhteiskunnassa. ”We are fighting for a fair future for disabled kids. Quite simply, they do not enjoy the same human rights. We want to dismantle barriers to inclusion.” Kurkkaa heidän Facebook-sivulleen.
Lopuksi nuori nainen Hannah Godefa (National Ambassador to Ethiopia for UNICEF) kertoi miten hän oli aloittanut projektin koulutarvikkeiden hankkimiseksi etiopialaisille lapsille. Tekemisen draivista kertoi mm. se, miten hän sai lentoyhtiön mukaan hankkeeseen!
Aamupäivän aikana kuultiin myös paneelikeskustelu kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi yhteistyökumppanuuksien kautta. Keskustelussa sivuttiin kysymystä mihin tarvitaan kumppaneita? “You may be rich in partnerships, but poor in sponsors. Which one to set as priority?” Aamupäivän päätteeksi Dr. Mieko Nishimizu (Gross National Happiness) jakoi onnellisuuden filosofian kanssamme ja kertoi miten Intian ja Kiinan välissä sijaitsevan, pienen Bhutanin kuningaskunnan kukoistus ja demokratia pohjautuvat tuohon mentaliteettiin. Hänen mukaansa onnellisuuden tulee olla yksi vakavasti otettavista lopputuloksista, yritystoiminnassakin.
Pääsimme osallistumaan myös toiminnalliseen Powerty Simulation -työpajaan. Köyhyyden kokemuksen sijaan kuvaisin kokemusta käytännöllisenä resursointi-, yhteistyö- ja päätöksentekoharjoituksena, jossa juostaan aikaa vastaan. Kokemus oli silmiä avaava, ongelmien juurisyihin pureutuva ja tarpeellinen myös meille länsimaiden kansalaisille. Olen pyytänyt tästä materiaaleja myös Suomessa hyödynnettäväksi.
Miten yrityselämä ja kumppanit saadaan näiden tärkeiden tavoitteiden taakse? Engaging the Business Sector in Global Goals -paneelissa keskustelivat yhteiskuntavastuun ja kestävän johtajuuden promoottorit (HSBC, Credit Suiss ja Premier Oil). Myös osallistujat pääsivät miettimään mikä rajoittaa kansallista talouskasvua, miten helpotamme nuorten työllistymistä ja miten osallistujien yritykset tai organisaatiot innovoivat.
TOYP-voittaja John Loughton (Dare2Lead) koskettava luento ”from poverty to power” toi meille usein kaukaiselta tuntuvan mutta toisaalta itsestään selvänä pidettävän asian lähelle. John uskaltaa puhua vaikeista asioista, ääneen. Tästä kotiin viemisinä ”positiivisen rauhan” peruspilarit sekä vahvistunut ajatus siitä, että nuoret todella ovat nuorten asioiden asiantuntijoita ja asenteella on merkitystä. Kuuntele inspiroiva tarina täältä.
Istumisen vastapainoksi lähdimme aarrejahtiin. Ympäri New Yorkia oli 37 tehtäväpisteitä teemalla ”Peace is possible”. Ryhmääni sain osallistujia Afrikasta ja Iso-Britanniasta. Toimin meidän ryhmän tiiminvetäjänä ja laitoimme itsemme täysillä peliin toiminnallisissa tehtävissä, olihan kyseessä kilpailu! Kuvia löytyy Instagramista lisää #search4peace
Keskiviikkoiltana suuri joukko osallistujia lähti seilaamaan Hudson-joelle iltaristeilylle. Buffet-pöydän, baaritiskin ja tanssilattian herkkua tarjolla koko rahan edestä; kirsikkana kakussa upeat pilvenpiirtäjillä reunustetut maisemat, uudet ystävät ympäri maailman ja Vapauden patsas. Juttelin pitkään tulevan maailmanpuheenjohtaja Dawn Hetzelin kanssa sekä Secretary General Arrey Obensonin kanssa niin nuorkauppakamaritoiminnasta yleensä sekä Suomesta. Laivalla rokkasi energinen Tennille Amor uuden hittibiisinsä ”I am a girl” tahdittamana – todellista Woman Emporwermenttia!
Palasin hetkeksi viime vuotiseen rooliini kansallisena päällikkönä; keräsin viime syksynä My World Surveyn kautta ihmisten mielipiteitä asioiden tärkeydestä nyt ja tulevaisuudessa. My World Survey:n kautta kartoitetut mielipiteet on nyt puristettu 17 tavoitteen Sustainable Development Goals -listaksi.
Tavoitteiden painopistealueet vaihtelevat maanosittain:
• Afrikassa ja Lähi-Idässä painotetaan terveydenhuoltoa #3, työpaikkoja ja talouskasvua #8 sekä teollisuutta, innovaatioita ja infraa #9.
• Aasiassa ilmastonmuutoksen vastaisen toimet #13, puhdas vesi #6 ja terveydenhuolto #3 koetaan tärkeimpänä.
• Etelä- ja Pohjois-Amerikka näkevät terveydenhuollon #3, työpaikkojen ja talouskasvun #8 sekä ilmastonmuutoksen vastaiset toimet #13 elinehtona.
• Euroopan kärkikahinoihin pääsevät kestävällä pohjalla toimivat kaupungit #11, teollisuutta, innovaatioita ja infraa edistävät toimet #9 ja vastuullisen kuluttamisen ja tuotannon kysymykset #12.
• JCI:n yhteinen, tärkein tavoite maanosasta riippumatta on tavoite #4 eli laadukas koulutus. Kuluvana vuotena näkyy myös tavoite nro #16 eli rauha (peace is possible)
Miten nämä tavoitteet sitten näkyvät JC-toiminnassa? Tähän mennessä
• 87 aiheeseen linkittyvää projektia on lisätty Projektigalleriaan
• työryhmiä on laitettu pystyyn 21 kpl
• 29 kansallista organisaatiota on sitoutunut edistämään näitä tavoitteita
• 26 organisaatiota on identifioinut oman maansa tärkeimmät tavoitteet
Japanilaiset lapset ja nuoret kävivät esittelemässä projekteja, joita he olivat jo toteuttaneet Japanissa näiden tavoitteiden tiimoilta. Vaikuttavia kokonaisuuksia! Henkilökohtaisesti pidän tärkeimpinäja suomalaisen yhteiskunnan tarpeisiin istuvimpina tavoitteita #4 ja #8 eli koulutukseen ja talouskasvuun liittyviä teemoja.
Summitissa pitchasimyös Social Enterprise Contest -kilpailun kärkinelikko. Chris Hale (Kountable) liittyi seuraamme keskustelemaan Global YouthEmpowerment Fund -rahastosta ja palkitsi voittajan. Hänen viestinsä yleisölle oli selvä: ’All of you members are already at advantage as you are connected through JCI’.
Torstain eli viimeisen seminaaripäivän ehdottomana kruununa olivat YK:n pääsihteerin BAN Ki-moon ja hänen oikean kätensä Kim Won-Soon vierailu kokouksessa sekä heidän vaikuttavat puheensa. YK:n pääsihteeri oli kiitollinen nuorkauppakamarilaisten tekemästä työstä ympäri maailmaa ja kannusti eteenpäin. ”There can not be global impact without individual actions.”
Kello käy. Meillä on 17 tavoitetta ja aikaa on vain 15 vuotta.
Suosittelen JCI Global Partnership Summittia kyllä jokaiselle, joka haluaa oivaltaa mistä tässä järjestössä on kyse, miten suurta arvostusta nautimme esim. YK:n päämajassa, miten maailman ihmiset toteuttavat näitä Global Goalseja osana perustoimintaansa (ei vain kehittyvät maat) ja minkälaisia kontakteja tuolla ahnaasti etsitään. Itselleni löysin mm. myyjiä, yhteistyökumppaneita, asiakkaita, kontakteja hyödyllisiin tahoihin. Niin, ja niitä ihania, uusia ystäviä <3 Suomi on kovaa valuuttaa tuolla! Tarjoudun myös pitämään workshopin näistä SDG-asioista Johtajuusakatemiassa, tulokulmana tavoitteiden avaaminen sekä niiden hyödyntäminen yritysten liiketoiminnassa ja markkinointiviestinnässä. Kiitän tästä upeasta mahdollisuudesta ja toivon, että jatkossa tänne voitaisiin kannustaa useampaa suomalaista osallistumaan. Myös kamarit voisivat tarjoutua Ambassadoreiksi ja solmia kumppanuuksia yrityksien kanssa yhteiskuntavastuun nimissä ja saada vaikkapa rekisteröintimaksu yrityksen piikkiin.
”We are in an error of opportunity to tackle global challenges. New heights of collaboration and action is required by all in order to advance the Sustainable Development Goals. Youth are the drivers of change and innovation” – Ban Ki-moon, United Nations Secretary-General.
Lisää kuvia, videoita, tunnelmia ja ajatuksia reissun ajalta löydät Instagramista (@Ellimaijaahonen) ja Twitteristä @Ellimaija